De tankstations hebben te kampen met almaar toenemende inkoopkosten en om concurrerend te blijven verkopen pomphouders de diesel en benzine soms zelfs onder de inkoopprijs. Dat is alleen tijdelijk vol te houden en dus zullen uiteindelijk veel pompstations ten onder gaan, zegt voorzitter Erik de Vries van de Vereniging van Witte Pomphouders (NOVE) bij BNR Paul van Liempt:
"Tot en met mei van dit jaar hebben we een afname van de verkoop van brandstoffen gezien van 2,6 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl het wagenpark nog zelfs iets aan het stijgen is. Dus dat betekent dat er toch druk zit en de dat de totale taart kleiner wordt."
Hoge benzineprijs
Pomphouders kunnen volgens De Vries niet profiteren van de hoge benzineprijs zoals vaak wel wordt gedacht: "Dat komt omdat pomphouders een vaste marge afspreken met de leveranciers. Dus of de prijs hoog of laag is, in principe hebben ze altijd eenzelfde marge per liter."
De Vries denkt dan ook dat er uiteindelijk zo'n 1200 tankstations zullen verdwijnen: "Voor een gezonde situatie voor zowel de branche als de consumenten, want de klanten moeten ook nog genoeg keuze hebben, denken wij dat we in Nederland op dit moment afkunnen met 3000 tankstations, ook als je het vergelijkt met Duitsland."
Twintig stations op een volle tank
Directeur Paul van Selms van United Consumers denkt ook dat Nederland met minder tankstations af kan, zo zegt hij tegen BNR's Mark Beekhuis: "Als je een beetje gaat rekenen dan kom je om de 30 kilometer wel een station tegen.
Als je een volle tank hebt kun je wel 600 kilometer rijden, dus dat betekent dat je zo'n 20 stations tegenkomt om te kiezen of je nog een keer wil tanken. Als je dan de eerste stations niet zo interessant vindt bij een volle tank dan hou je er nog genoeg over. Dus het kan wel wat minder."
Minder brandstofverkoop
Volgens NOVE-directeur Erik de Vries is binnen een paar jaar al een groot deel van de tankstations weg: "Zeker als de daling in de verkoop van de brandstoffen zich doorzet zoals nu, dan heb je binnen een paar jaar 10 procent minder brandstof en dan kan het gewoon niet uit met 4200 tankstations."
Ook met minder tankstations heeft de consument nog genoeg keus: "Een automobilist wordt geholpen door internet en door allerlei handige apps op mobieltjes, dus die weten steeds beter de weg te vinden ook naar de kleinere tankstations die juist die lagere prijzen aanbieden [...] Maar als je je spul moet verkopen met hele hoge kortingen dan moet je wel hele lage kosten hebben."
Onbemande tankstations
Vooral de kleine pomphouders die De Vries vertegenwoordigt hebben het dus zwaar en die doen er dan ook alles aan om de kosten te drukken en te overleven:
"Veel kleine bemande stations met een kleine shop hebben hun shop al gesloten en zijn onbemand geworden. Nederland heeft na Zwitserland het grootste aandeel onbemande tankstations, we zitten op 30 procent. En dat is eigenlijk al een teken dat met name die kleinere stations het heel moeilijk hebben."
TanGo
De TanGo-keten van onbemande tankstations drukt inmiddels veel zelfstandige ondernemers weg, maar zo werkt het nu eenmaal in een vrije markt, zegt marketing-coördinator Edwin van Walsum van TanGo tegen verslaggever Harmen van der Veen:
"Het is natuurlijk nooit leuk als ondernemers weg moeten, dat is een vervelende zaak. Maar tegelijkertijd is dat de marktwerking. Het zijn vooral de klanten die ervan profiteren en wij ook."