Nieuws26 jan '13 10:06Aangepast op 27 jan '13 18:22

Zeker 16 doden bij hevige onlusten in Port Said

Auteur: BNR Webredactie

Bij hevige onlusten na een vonnis over voetbalhooligans in de Egyptische havenstad Port Said zijn zaterdag meer dan 30 doden en ruim 200 gewonden gevallen.

Een woedende menigte heeft zaterdag de gevangenis bestormd in Port Said, 175 kilometer ten noordoosten van Caïro. Daarbij zijn zeker twee agenten die met de beveiliging van de gevangenis waren belast, doodgeschoten door de belagers, veelal familie van gevangenen.

President Mohamed Mursi heeft een reis naar Ethiopië afgezegd en houdt crisisberaad.

Voetbalrellen
De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelde in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad op 1 februari 2012. Daarbij kwamen toen 74 mensen om het leven.

De doodstraf voor verantwoordelijken voor het geweld van een jaar geleden ontketende woede in Port Said. De meesten zijn inwoners van Port Said. Over de rest van de beklaagden wordt in maart een vonnis geveld.

Leger
Het leger is de politie te hulp geschoten nadat overheidsgebouwen in de stad werden aangevallen. Rond de gevangenis is een uitgaansverbod van kracht geworden. De nieuwszender al-Jazeera meldde dat inwoners van de stad steen en been klaagden dat de autoriteiten de problemen hadden moeten zien aankomen.

Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry raakten in het stadion een jaar geleden slaags met bezoekende fans van de club al-Ahly uit Caïro. De laatste groep stelt dat ze het slachtoffer was van een door al-Masry-hooligans georganiseerde moorddadige aanval.

Voor of tegen Mubarak
"Voetbal is de metafoor voor de politiek in Egypte, clubs lijken op de Nederlandse omroepen in de jaren '50", zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bij BNR. Volgens Hammelburg hebben beide groepen een goede reden om boos te zijn. De supporters van al-Ahly waren prominent aanwijzig in de revolutie tegen Mubarak en hoopten gesteund te worden door het nieuwe regime en dat is niet gebeurd. De supporters van al-Masry waren juist voorstander van Mubarak.

Val Mubarak
Vrijdag raakten op veel plaatsen betogers en politie slaags naar aanleiding van de tweede verjaardag van de val van president Hosni Mubarak. Vrijdag vielen circa 10 doden en 100 gewonden in het land waar de regering van de conservatieve islamist Mohamed Mursi wordt beschudigd van verraad aan de revolutie en incompetentie.

"De revolutie is begonnen om economische redenen en niet om politieke en het is nu nog veel erger in Egypte: er is geen werk meer en er komen ook geen toerisme meer", zegt Hammelburg. Toch is de buitenlandcommentator optimistisch over de toekomst. "'Er wordt een oplossing gevonden. Mursi zal vroeg of laat zien dat democratisering met compromissen gepaard gaat."

Gerelateerde artikelen