Nieuws3 jul '13 14:43Aangepast op 3 jul '13 18:42

'Koning van België treedt af'

Auteur: BNR Webredactie

Koning Albert (79) van België treedt op 21 juli af ten gunste van zijn zoon Filip (53). Dit heeft hij woensdagavond tijdens een toespraak aangekondigd. De vorst stelde dat zijn leeftijd en gezondheid hem niet meer toelaten zijn ambt uit te oefenen.

Koning Albert
Koning Albert

Het is de eerste keer dat een vorst van België aftreedt. Het is een zeer bewuste keuze en een goed moment om te abdiceren, zei Bart Bekaert, BNR-correspondent in Brussel, eerder. “Hij wordt ouder en met zijn gezondheid gaat het niet al te best, maar vanwege de politieke situatie kon hij niet aftreden. Nu is het relatief rustig, de begroting is rond en de verkiezingen zijn pas over een jaar; het ideale moment om af te treden.” 21 juli is de nationale feestdag van België.

Albert II zat bijna 20 jaar op de troon. Hij volgde op 9 augustus 1993 zijn broer Boudewijn op, die in juli van dat jaar in Spanje was overleden. Albert was de zesde koning der Belgen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier vind je de integrale tekst van de toespraak van koning Albert II

Lees ook: Abdicatietoespraak koning Albert eerder op straat

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Di Rupo: respect
De Belgische premier Elio Di Rupo heeft woensdag namens de regering zijn respect uitgedrukt voor de beslissing van koning Albert II. Hij sprak van grote dankbaarheid voor het engagement van Albert II ten dienste van de Belgen.

Di Rupo zei dat het koningschap van Albert II werd gekenmerkt door ‘oprechte interesse' voor de Belgische burgers. “Ook al was prins Albert bij zijn geboorte niet voorbestemd om onze koning te worden, met zijn enthousiasme, empathie, humor en intelligentie is hij het ten volle geworden'', zei de premier.

Verhofstadt: groot koning
Voormalig premier Guy Verhofstadt van België noemt koning Albert een groot koning. “Hij is de verpersoonlijking van de ware aard van ons land en van zijn inwoners: hard werken, een gevoel voor humor, zelfrelativering, en dat wars van elk extremisme.''

Verhofstadt had als premier nauw contact met de vorst. “Het heeft me telkens opnieuw getroffen hoe hij erg hard en nauwgezet werken combineerde met een goed gevoel voor humor, ook tijdens crisismomenten.'' Albert wist volgens de voormalig premier ‘een heel gewone man te blijven, iemand te midden van het volk'.

Verhofstadt weet zeker dat de koning door alle Belgen ‘welke taal ze ook spreken en waar ze ook wonen', bijzonder gewaardeerd werd. Hij betuigt zijn respect voor wat Albert heeft verwezenlijk en wenst hem nog vele goede jaren toe.

Levensloop
Albert werd op 6 juni 1934 geboren als jongste zoon van prins Leopold III en prinses Astrid. Albert werd vernoemd naar koning Albert I die tijdens de zwangerschap van prinses Astrid verongelukte.

Albert trouwde op 2 juli 1959 met de Italiaanse prinses Donna Paola Ruffo di Calabria. De twee kregen drie kinderen: prins Filip (‘60), prinses Astrid (’62) en prins Laurent (‘63).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen