Nieuws2 aug '12 06:46Aangepast op 2 aug '12 07:21

Geen warm strand meer, maar vergaderen

Auteur: Pieter van den Akker

Lig je lekker met een pina-colada op een warm Ibiza-strand, moet je opeens terug naar Nederland om over financiën te praten.

De financieel specialisten keren vandaag even terug van reces voor een debat over Griekenland. De reden: de aanhoudende negatieve signalen over de economie in het land. De Kamerleden breken er speciaal hun vakantie voor af, maar hoe kwam het zo ver? De Kamerleden met Financiën in hun portefeuille liggen toch zelf liever ook languit op een warm strand?

'Griekse steun intrekken'
Het is allemaal anderhalve week geleden begonnen met een artikel in het Duitse blad Der Spiegel, weet BNR-redacteur Nelleke van der Heiden. "Het IMF zou van plan zijn om zijn financiële steun aan Griekenland in te trekken. Hierop werd in heel Europa heftig gereageerd. Zo ook in ons landje."

Ze vervolgt: "Een officiële reactie van het IMF bleef uit, maar tegen onze minister De Jager zeiden ze afgelopen maandag: We blijven Griekenland steunen bij het overwinnen van de economische problemen [...] als Griekenland zich maar aan de afspraken houdt."

Controle Trojka
De Grieken hebben inmiddels afspraken gemaakt over de invulling van een bezuinigingspakket van 11,6 miljard euro. Ondertussen controleert de Trojka van de Europese Commissie, de ECB en het IMF of de Grieken genoeg voortgang boeken in hun bezuinigingen en economische hervormingen.

De uitslag van dit onderzoek komt pas over twee tot drie weken. Alle betrokken partijen wachten in spanning af, behalve de Tweede Kamer. De PVV heeft op 23 juli al een debat aangevraagd naar aanleiding van het verhaal in Der Spiegel.

Strand
En ook de SP eiste opheldering. Een meerderheid van de Kamer ging achter hen staan, waardoor er een vergaderdatum gepland moest worden: donderdag 2 augustus. Ondanks dat heerlijke, warme strand.

'Zinloos debat'
Volgens Chris Aalberts, politicoloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gaat het debat vandaag 'helemaal nergens over'. "We gaan nog eens herhalen wat we allemaal al weten over de eurocrisis. We gaan nog een keer horen hoe het met de maatregelen zit. We gaan nog een keer horen dat het IMF Griekenland toch nog een tijdje gaat steunen, dat het allemaal heel erg onzeker is en dat we nog in de onderhandelingen zitten. Dan is het debat weer over en is alles weer hetzelfde als nu."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen