Topman AnsoldoBreda woedend om kritiek Nederland en België
AnsaldoBreda is woedend. Op een persconferentie in Napels maakte de Italiaanse treinenbouwer gehakt van de argumentatie van de NS en de Belgische NMBS over de Fyra.
De topman van AnsaldoBreda liep na afloop van de persconferentie hoogst geïrriteerd weg uit de persruimte, legt Italië correspondent Maarten Veeger uit. "Hij is woedend. Hij zegt dat de Belgen en de Nederlanders allerlei kritiek hebben die niet gefundeerd, onwettig en instrumenteel is."
Volgens de topman is het ergste gevolg dat het vernietigend is voor de reputatie van AnsaldoBreda als treinenbouwer. "Die imagoschade gaan ze verhalen. Die V250 was eigenlijk de eerste van een groots project wat ze in hun hoofd hadden. Ze wilden die op veel meer plekken in de wereld gaan verkopen. Als dat nu niet lukt, doordat dusdanig in hun ogen ongefundeerd kritiek wordt geuit op het product dan is dat reputatieschade. Onduidelijk is overigens nog hoeveel dat is. Op die vraag ging hij nog niet in."
Foto's die het tegendeel bewijzen
Manfellotto wees veel geleverde bewijzen van de defecten min of meer van de hand, legt Veeger uit. "Ik heb hem ook nog gevraagd of hij de foto’s had gezien van de Belgen bijvoorbeeld. Die hadden allemaal verbrande accu’s en dingen die eraf vielen. Hij gaf aan ook wel foto’s te kunnen laten zien waarmee hij het tegendeel kan bewijzen."
De problemen zijn volgens de CEO uitsluitend ontstaan op de dag dat het zo hard sneeuwde. "De trein gaf daarop ook allerlei signalen dat er moest worden afgeremd, toen de machinist met die trein naar België reed, zegt Manfellotto. Toen de machinist dat niet deed, zou een groot blok ijs zijn ontstaan wat al die schade heeft veroorzaakt.”
Kinderziektes
De boodschap van de CEO is dat alle fouten en gebreken zeker niet aan het product liggen.
"Hij gaf wel toe dat er natuurlijk in het begin wat kinderziektes zijn. Daarom maken ze ook niet al die treinen in één keer gereed. Maar dat waren eigenlijk dingen die je het bedrijf zelf niet kan verwijten. Want dat zag je ook bij de TGV en andere treinen die worden gemaakt."
Toch rijden in oktober?
Manfellotto hoopt toch in gesprek te blijven met Nederland. Want volgens hem kunnen de treinen, na werkzaamheden, in oktober weer rijden. "Maar hij wacht wel op een uitnodiging van de Nederlanders om er dan iets te gaan doen. Anders beginnen ze hier een hele juridische zaak. En dan moeten we afwachten wat dat gaat worden."