Programma12 dec '11 13:06Aangepast op 12 dec '11 14:12

Artsen moeten rekening houden met somberheid?

Auteur: Elfanie toe Laer

De invloed van persoonlijkheid op het ontstaan van ziektes is bekend. Maar de invloed van persoonlijkheid op de genezing is onderschat.

Hoe kan ons karakter worden ingezet om ons beter te maken?

Mensen die getroffen worden door een dwarslaesi zitten zwaar in de put. Twintig tot dertig procent van hen blijft langdurig last houden van stemmingsproblemen.

Als je die in een vroeg stadium vindt, dan kan daarop worden ingespeeld. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Christel van Leeuwen. Zij en Patricia Passier promoveren deze maand op de invloed van persoonlijkheid op iemands herstel.

Psychosociale kwaliteit
Passier onderzocht het welbevinden van patiënten na een hersenbloeding. "De psychosociale kwaliteit van leven daalt na een hersenbloeding," zegt de onderzoekster in BNR Gezond.

Dat klinkt als een open deur, maar opvallend is dat het fysieke herstel, ook al gaat dat nog zo voorspoedig, deze invloed van psychische klachten niet compenseert of verhelpt.

Postieve levensinstelling
"Mensen die een positieve levensinstelling hebben, doen het op de lange termijn beter," zegt Marcel Post, promotor van Christel van Leeuwen.

Positief denken helpt bij het omgaan met de gevolgen van de aandoening. Het feit dat veel mensen somber of depressief zijn is echter een taboe want positief denken is het overal het credo.

Artsen moeten actief aan de slag om dit taboe te doorbreken en rekening houden met de psychische gesteldheid van de patiënt, vindt Passier. Want, ook al klinkt het logisch, dat is vandaag de dag nog lang niet vanzelfsprekend.

BNR Gezond: elke zaterdagochtend op BNR.

Gerelateerde artikelen