Programma12 dec '11 06:57Aangepast op 12 dec '11 08:25

Ziekenhuizen lijden onder declaraties

Auteur: BNR Webredactie

Tientallen ziekenhuizen komen in geldproblemen door een nieuw declaratiesysteem van de zorgverzekeraars. Daarvoor waarschuwt De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in Het Financieele Dagblad.

Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), eist dat er snel een oplossing komt: "Behandelingen duren vaak lang. Op dat moment heb je je werkzaamheden al voor een groot gedeelte uitgevoerd, maar kun je nog geen rekening sturen. Daar zijn die voorschotten voor. Sommige verzekeraars doen daarover nu moeilijk bij sommige ziekenhuizen. Maar de contracten moeten voor het eind van het jaar worden getekend, anders kunnen we in de liquiditeitsproblemen komen."

Akkoord
"Uiteindelijk is een ziekenhuis een soort onderneming, salarissen, leveranciers moeten betaald worden. Dus net als in andere ondernmingen heb je een probleem als er geen geld binnenkomt. Iedereen moet zich wel houden aan de afspraken die we hebben gemaakt in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord. Daar horen ook de afspraken over de voorschotten bij." 

Is het geen spelletje van de verzekeraars om ziekenhuizen te dwingen betere kwaliteit te leveren?
"Je moet kwaliteitscriteria niet gebruiken om rekeningen niet te betalen en contracten niet af te sluiten. Dat is een oneigenlijk instrument wat je niet zou moeten willen gebruiken."

Straf
De Boer is ook boos over mogelijke strafkortingen van de minister. "Als blijkt dat een ziekenhuis het budget overschrijdt, komt er voor straf over de gehele linie minder geld voor de ziekenhuizen. Dat is oneerlijk, wij pleiten daarom voor gericht straffen."

(Lees hier het artikel van Sandra Olsthoorn in Het Financieele Dagblad: 'Zorgakkoord onder druk')

Gerelateerde artikelen