
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Volgens het RIVM hangt een belangrijk deel van de gemiddelde blootstelling ioniserende straling van Nederlanders samen met radon en thoron dat uit bouwmaterialen in woningen terechtkomt. Radon en thoron komen van nature daarin voor.
Harry Slaper, stralingsdeskundige bij het RIVM, legt uit wat radon en thoron precies doen. "Het zijn edelgassen die relatief makkelijk uit die materialen tevoorschijn kunnen komen. Radon en thoron zijn radioactief, en de stof waarnaar ze vervallen zijn ook radioactief. Die stoffen kunnen zich hechten aan stofdeeltjes die je kunt inademen. Dat kan leiden tot een stralingsdosis in de longen."
Relatief laag risico
De concentratie radon in Nederlandse woningen is relatief laag, stelt het RIVM. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan straling als gevolg van thoron in de binnenlucht mogelijk groter is, dan tot nu toe werd aangenomen. Er kan niet worden uitgesloten dat de materialen longkanker veroorzaken. "De Gezondheidsraad kwam met een cijfer van 100 tot 1200 jaarlijkse doden op basis van rhadon. Die marges zijn zo groot, omdat die longkankergevallen moeilijk te onderscheiden zijn van de meest dominante oorzaak: roken."
Bouwmaterialen
Een groot landelijk onderzoek "moet duidelijk maken hoe het is gesteld met de stralingsbelasting door radon en thoron in woningen'', schrijft het RIVM. Slaper legt uit hoe dat onderzoek zijn beslag krijgt. "We gaan een aantal meters naar huishoudens sturen die daar een jaar lang moeten hangen. Daarna worden de uitkomsten bestudeerd door een laboratorium."