Nieuws17 jun '13 01:18

Britten spioneerden op conferenties G20

Auteur: ANP Nieuws

Groot-Brittannië heeft telefoongesprekken afgeluisterd en e-mails onderschept van buitenlandse functionarissen die in 2009 aanwezig waren op twee conferenties van de G20, waarvan de belangrijkste economieën in de wereld deel uitmaken.

Dat heeft de Britse krant The Guardian zondagavond gemeld op basis van documenten over het inlichtingenwerk.

Internetcafé
Volgens The Guardian werkten veel vertegenwoordigers van G20-landen tijdens de conferenties van 2009 in internetcafés die waren opgezet door Britse inlichtingendiensten. Een woordvoerder van de Britse regering wilde niet reageren op het artikel.

Het artikel verscheen enkele uren voor het begin van een tweedaagse top van de G8 in Noord-Ierland. Voor gastheer Groot-Brittannië komt het verhaal dus bijzonder ongelegen. Alle landen van de G8 behoren ook tot de G20.

Klokkenluider
The Guardian baseert zich opnieuw op documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. De 29-jarige Amerikaan werkte voor het bedrijf Booz Allen Hamilton, dat de Amerikaanse geheime dienst NSA hielp bij het in de gaten houden van het internetgedrag van burgers uit binnen- en buitenland . Het bestaan van het zogeheten PRISM-programma leidde internationaal tot een storm van verontwaardiging.

Volgens de documenten waar The Guardian zondag over bericht, kwam belangrijke informatie die op de G20-bijeenkomsten werd vergaard bij ministers terecht. Ook werden inloggegevens van buitenlandse vertegenwoordigers gestolen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen