Lijstverbinding kost PvdA één zetel
De Kiesraad heeft de definitieve verkiezingsuitslag vastgesteld. Uit de toelichting blijkt dat de PvdA zonder lijstverbinding met de SP en GroenLinks één zetel meer zou hebben gehaald.
Ten opzichte van de voorlopige uitslag zijn er geen wijzigingen. De VVD is de grootste partij met 41 zetels, voor de PvdA met 38. PVV en SP hebben beide 15 zetels, het CDA heeft er 13. D66 komt uit op 12 zetels, de ChristenUnie op 5, GroenLinks op 4, de SGP op 3, de Partij voor de Dieren op 2 en nieuwkomer 50PLUS ook op 2.
Klik hier om de totale uitslag en het aantal stemmen per kandidaat te bekijken.
Zuur voor PvdA
De SP en GroenLinks hebben dankzij hun lijstverbinding met de PvdA allebei één restzetel behaald. De PvdA zou zonder die lijstverbinding een zetel extra hebben gehaald, legt voorzitter Henk Kummeling uit op BNR:
"Wat wij hebben kunnen doen is uitrekenen wat er zou zijn gebeurd als er helemaal géén lijstcombinaties zouden zijn geweest. En dat zou tot gevolg hebben gehad dat de PvdA een zetel extra zou hebben gehad ten koste van GroenLinks."
Die uitkomst is 'zuur' voor de PvdA, zegt ook BNR-verslaggever Hans Verbeek bij BNR Petra Grijzen: "De Partij van de Arbeid heeft zichzelf eigenlijk tekort gedaan door die lijstverbinding met de SP en GroenLinks aan te gaan."
Pieter Omtzigt alsnog in kamer
CDA'er Pieter Omtzigt is de enige kandidaat die dankzij voorkeursstemmen alsnog in de kamer komt. Hij stond op een onverkiesbare 39e plek, maar begon daarna met succes een voorkeurscampagne.
Omtzigt reageert dan ook blij op BNR: "Uiteindelijk gaat het er in een democratisch land als Nederland om wat de kiezers zeggen en dit geeft veel vertrouwen, maar ook veel verantwoordelijkheid om dat waar te maken."
Voorkeursstemmen
In totaal waren er 28 kandidaten die genoeg stemmen haalden om op eigen kracht in de Tweede Kamer te komen. Maar op Omtzigt na waren deze allemaal ook zonder voorkeurstemmen in de Kamer gekomen omdat ze hoog genoeg op de lijst stonden.
Weinig stemmen voor Stef Blok
VVD-fractievoorzitter Stef Blok haalde opvallend weinig voorkeursstemmen. Daar waar Mark Rutte met ruim 2,1 miljoen veruit de meeste VVD-stemmen kreeg, volgen eerst Schippers (123.889), Hennis-Plasschaert (39.197), Teeven (35.103), Ten Broeke (14.403), Van Miltenburg (13.677) en Weekers (12.409) voordat Blok met zijn 9.316 vergaarde voorkeursstemmen op het lijstje voorkomt.
Tofik Dibi redt het niet
Tofik Dibi haalt het bij GroenLinks niet met voorkeursstemmen. Dibi is wél het GL-kamerlid met het meeste aantal stemmen na Sap en Van Tongeren, maar zijn 5.400 stemmen zijn er veel te weinig om alsnog een plekje in de kamer te bemachtigen.
Na de verloren strijd om het lijsttrekkerschap liet Tofik Dibi zich op nummer 10 van de kandidatenlijst zetten, maar GroenLinks haalde slechts 4 zetels. Jesse Klaver blijft het vierde kamerlid voor de partij.
Geen 'Verdonkje' voor Mona Keijzer
Bij het CDA haalt Buma 517.397 stemmen ruim voor nummer twee Mona Keijzer met 127.446 stemmen, zo blijkt uit de definitieve telling.
In tegenstelling tot Rita Verdonk destijds ten opzichte van Mark Rutte steekt Keijzer haar partijleider dus niet naar de kroon.
Minder vrouwen in kamer
De nieuwe Tweede Kamer wordt iets minder vrouwelijk dan de vorige. Bij de verkiezingen van vorige week sleepten 58 vrouwen een Kamerzetel in de wacht, een percentage van 39 procent. De afgelopen twee jaar bedroeg het aantal vrouwelijke Kamerleden 41 procent.
Piratenpartij
Volgens de Kiesraad haalde de Piratenpartij haalde niet meer dan 30.000 stemmen, bij elkaar nog geen halve zetel. Lijsttrrekker Dirk Poot haalde op zich wel genoeg voorkeursstemmen, maar de partij als geheel kreeg te weinig kiezers achter zich en dus komt hij toch niet in het parlement.
Installatie nieuwe kamer
De gekozen Tweede Kamerleden worden donderdag geïnstalleerd. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was vorige week 74,6 procent.
Voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad zei tijdens een openbare zitting dat er geen redenen zijn om te te twijfelen over de uitslag. De verkiezingen zijn volgens hem zonder noemenswaardige problemen verlopen.