Programma16 aug '11 22:00

Nog tien besmettingen in Maasstad

Auteur: Karin Backx

Het aantal patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dat besmet is met de multiresistente Klebsiellabacterie is sinds vorige week met tien toegenomen. Het totaal aantal dragers komt hiermee uit op 98.

Het aantal overleden patiënten met de bacterie is met 28 gelijk gebleven. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag.
Er is een maand lang geen nieuwe besmettingen geconstateerd met de multiresistente Klebsiellabacterie in het Rotterdamse ziekenhuis.
Op basis van dit resultataat concludeert het ziekenhuis dat "de uitbraak onder controle lijkt te zijn."
Kweektesten
Inmiddels komen de kweektesten van het grootschalige screeningsonderzoek binnen.
Het betreft hier volgens het ziekenhuis patiënten die vóór 18 juli in het ziekenhuis de kamer gedeeld hebben met een drager van de bacterie.
Het totale screeningsonderzoek zal waarschijnlijk enkele duizenden patiënten omvatten. Van bijna 1750 mensen uit deze groep is inmiddels het testresultaat bekend.
Paul Smits
Op 9 augustus stapte algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis per direct op. Na de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het ziekenhuis lag de functie van Smits onder vuur.
Het ziekenhuis liet weten dat het herstel van het vertrouwen van de patiënten centraal staat en een nieuw bestuur daar invulling aan moet geven.
In juli besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg in juli het ziekenhuis voor twee maanden onder verscherpt toezicht te stellen.
Onschuldige bacterie
De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt.
De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is.
De bacterie dankt zijn naam aan de Duits-Zwitserse microbioloog Theodor Albrecht Edwin Klebs (1834 - 1913).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen