Nieuws25 okt '11 15:54Aangepast op 26 okt '11 10:27

Gesnoep van antibiotica moet minder

Auteur: Marike Schols

Europeanen zijn dol op antibioticum. En dat gebruik moet naar beneden om resistentie van bacteriën tegen te gaan en grote infecties te voorkomen.

Deze week debatteert het Europees Parlement over de mogelijkheden om het gebruik van antibiotica vanuit Brussel te reguleren.

En dat is helemaal geen slecht plan, zegt Theo Verheij, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan het UMC Utrecht tegen BNR Europa. Er zijn nog heel wat landen in Europa waar veel te veel antibiotica wordt voorgeschreven en wordt gebruikt door patiënten. Niet alleen de resistentie van bacteriën zijn een zorg, ook de hoge kosten die eraan zijn verbonden.

Verschillen
Ook zijn de verschillen tussen de EU-lidstaten heel groot. Mensen kijken per lidstaat anders aan tegen hun gezondheid. In Nederland geloven ze eerder dat het wel goed komt, terwijl in Frankrijk snel behoefte is aan een medicijn, aldus Verheij. Daarnaast verschillen de structuren van de gezondheidszorg.

In veel landen kan je zonder recept antibioticum krijgen, ook al is het bij wet verboden. Toch verstrekken de apotheken de medicijnen. Bovendien hebben artsen er belang bij veel voor te schrijven en geven ze hun patiënten waar ze om vragen.

Aanpak
Waar het Europees Parlement zich volgens Verheij op moet richten is dat patiënten niet meer zomaar naar de apotheek kunnen gaan. Ook ziet hij graag minder invloed van de farmaceutische industrie. En dat kan alleen maar met meer overheidsbemoeienis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen