'Met SchoolTV verdwijnt iets heel waardevols'
Met het verdwijnen van SchoolTV voor middelbare scholen verliest het onderwijs iets heel waardevols, zegt NTR-directeur Paul Römer. "De programma's bereiken 80 procent van de jeugd."
"Het is een unieke service aan het onderwijs, waar heel veel gebruik van wordt gemaakt: ruim 66 procent van de middelbare scholen gebruikt het. Dat is heel zonde, ook omdat er geen vervanging voor is in de markt."
Het probleem is dat de kijkers van de programma's voornamelijk op school kijken en niet voor de buis, legt Römer uit. "Het grappige is dat dit voornamelijk uitgesteld wordt gebruikt, dus via Uitzendinggemist en via de website. De mensen die de schema's maken voor de televisie hebben er niets aan voor de schema's, dus als ze toch bezuinigen, doen ze het maar daar."
Pijnlijk
Römer heeft op zich begrip voor de pijnlijke gevolgen van bezuinigingen. "Dit is de eerste klap die voor de buitenwereld heel erg duidelijk wordt en dit geeft precies aan waarom die bezuinigingen zo erg zijn: er gaat een hele mooie functie voor het onderwijs verloren, en hier ga je het eerste signaal zien wat die 300 miljoen bezuiniging eigenlijk betekent voor de Publieke Omroep en voor de gebruikers."
De programma's voor de basisscholen blijven voorlopig buiten schot, maar echt gerust is Römer er niet op dat dat zo blijft. "Ook daar geld dat de programma's voornamelijk ín de klas gebruikt worden. Wij zullen er heel hard voor knokken om deze programma's te sparen."