Nieuws11 apr '13 06:30

Cashen aan jubileumfeestjes?

Auteur: Anne-Greet Haars

120 muzikanten, 200 militairen, acteurs, dansers en vrijwilligers: alles wordt uit de kast getrokken om de Vrede van Utrecht te vieren, vandaag precies 300 jaar geleden.

Economieredacteur Jelle Maasbach dook in de gemeentenjubilea: wat levert het op en zitten we er wel op te wachten?

Bij de Vrede van Utrecht wordt gevierd dat 300 jaar geleden een einde kwam aan de Spaanse Successieoorlog. Die hield heel Europa in z'n greep en werd beëindigd door verdragen die in Utrecht werden getekend. Maar niemand die daaraan denkt als hij aan zijn biertje zit, legt Hans van de Sande (psycholoog Rijksuniversiteit Groningen) uit. "Wat mensen belangrijk vinden is het bijeenkomen: om op één of andere wijze het idee te hebben dat ze bij elkaar horen en met iets zinvols bezig zijn. Maar dan hoef je eigenlijk niet te weten wat dat zinvolle is."

Exploitanten
Het kan wel zinvol zijn voor een gemeente, want zo'n jubileum kan best wat geld opleveren. Roland van Kralingen, marketingstrateeg bij Innoa, zegt dat het net is als bij een kermis. "Daar waar veel mensen bij elkaar komen op een feest, zijn er altijd exploitanten geïnteresseerd om wat te verkopen. Je vraagt dan eigenlijk of de exploitanten een afdracht willen doen: je stuurt een rekening voor het gebruik van faciliteiten. Je kunt proberen dat winstgevend te maken."

Stappenplan
Maar voordat er een feestje van de gemeente uit de grond is gestampt, gaat daar wel wat tijd en geld overheen. Alles moet tot in de puntjes geregeld worden: een stappenplan is een vereiste. "Je moet het bijna zien als een businessplan: er ligt een idee op tafel, er is een aanleiding, ijdelheid om de gemeenten van de beste kant te laten zien, wat gaat het kosten, hoe dragen exploitanten bij, hoe krijgen we de medewerking van de politie en hoe laten we alles feilloos verlopen", vertelt van Kralingen.

Maar zoals u uit eigen ervaring weet: een feestje plannen, is niet gratis. Van Kralingen: "De vraag is wat het gaat kosten en hoeveel ze kunnen daarvan terughalen. Het zou me niet verbazen dat de kosten toch hoger zijn, dan datgene wat ze binnenhalen."

Ingrediënten
Een ijdele burgemeester, een goede line-up en een strakke organisatie: dat zijn de ingrediënten voor een goed jubileum, maar of dat nu echt een cashcow is dat betwijfelt Van Kralingen. Als er een winstgevend jubileumfeest moet komen, dan liever in slapend stadje als Tiel dan in Utrecht. "Bij kleine gemeenten is de binding veel groter. Bij grote gemeenten is de betrokkenheid kleiner, of meer aan een bepaalde wijk."

Volksdansen
En, mocht uw gemeente besluiten om het jubileum van het een of het ander te vieren: "Het zou aardig zijn als ze er een beetje bij zouden zingen of volksdansen. Maar ze staan eigenlijk alleen maar te kijken en dat vind ik altijd een treurig beeld", zegt Van de Sande.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen