Nieuws16 dec '11 14:37Aangepast op 16 dec '11 15:27

Spies nieuwe minister Binnenlandse Zaken

Auteur: Bart Tuinman

Piet Hein Donner, de aankomende vicepresident van de Raad van State, heeft zijn taken als minister van Binnenlandse Zaken overgedragen aan Liesbeth Spies.

Kort daarvoor had koningin Beatrix Donner ontslag verleend als minister, volgens haar Kabinet "op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten aan haar en het Koninkrijk bewezen."

Liesbeth Spies
Spies staat bekend als degelijk en zeer loyaal aan haar partij, met een verleden in het provinciaal bestuur en acht jaar ervaring in de Tweede Kamer. Maar belangrijker is volgens haar eigen partij nog: ze kan het goed vinden met zowel de informele partijleider bij het CDA, vicepremier Maxime Verhagen, als met de partijvoorzitter Ruth Peetoom.

De 45-jarige Liesbeth Spies is daarom de opvolger van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken .

Wie is Spies?
Spies studeerde Nederlands recht en economie in Leiden en werkte na haar studie onder meer voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voor de provincie Zuid-Holland, tot ze in 2002 voor het CDA in de Tweede Kamer kwam.

Vier jaar later stond ze de dertiende plek op de CDA-lijst bij de Kamerverkiezingen. Ze werd in april 2007 vicefractievoorzitter onder Pieter van Geel, die 4 jaar lang de CDA-fractie leidde ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende.

Onderwerpen
Spies gold in die periode als behoorlijk invloedrijk in de fractie, al viel ze bij het grote publiek niet op. Ze hield zich in de Kamer bezig met onderwerpen als milieubeleid, bestuurlijke vernieuwing, werk en bijstand en het Koninklijk Huis.

Steun voor gedoogconstructie
In 2010 stelde ze zich niet weer kandidaat voor de Kamerverkiezingen van juni dat jaar, ze werd lijsttrekker voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.

De Kamerverkiezingen leverden een historisch verlies op voor het CDA. Na een lange formatie kozen de christendemocraten uiteindelijk voor een minderheidskabinet met de VVD, gedoogd door de PVV.

Ook Spies steunde die constructie, en partijvoorzitter Henk Bleker stapte over naar het kabinet en zodat zij hem op kon volgen als waarnemend partijvoorzitter.

Debatpartij
In de maanden totdat Ruth Peetoom het voorzitterschap van haar overnam, probeerde ze om de verdeeldheid binnen het CDA weg te masseren. Ze riep haar partijgenoten op tot meer debat. Het CDA moest weer een levendige debatpartij worden, zo vond ze.

"We hebben lang genoeg in de achteruitkijkspiegel gekeken. We moeten samen weer door de voorruit kijken, niemand mokkend op de achterbank'', zei ze in een speech.

Meer pittige stellingnames en minder fletse compromissen, was haar oproep. En dat mag Spies nu gaan doen op Binnenlandse Zaken. Ze zal daar onder andere werken aan dossiers rond de woningcorporaties, corruptie op Curaçao en het verkleinen van de Rijksoverheid.

De woonbond
De Woonbond, een van de organisaties die Spies op haar pad zal tegenkomen, wenst de nieuwe minister in ieder geval veel succes. Directeur Paping: "Ik hoop dat Spies meer flexibiliteit aan de dag legt om te komen tot een socialer huurbeleid. Zelfs binnen de marges van het regeerakkoord is dat mogelijk."

Woonbond
Volgens de Woonbond kan binnen de ruimte van het regeerakkoord beter worden opgekomen voor huurders met een laag inkomen. Ook zou met Brussel een hogere inkomensgrens voor sociale huur kunnen worden afgesproken dan die van 33.614 euro. En 'last but not least' biedt het huidige regeerakkoord ruimte om te komen tot een beter huurbeleid.

De bond hoopt dan ook dat de nieuwe minister de bestaande ruimte binnen het regeerakkoord voor een sociaal huurbeleid beter benut dan haar voorganger. En de tijd zal dat leren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen