Nieuws12 feb '13 21:35

Einde aan dubbel opstaptarief

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf eind maart hoeven gebruikers van een ov-chipkaart geen dubbel opstaptarief meer te betalen als ze tijdens hun rit overstappen van de ene treinververvoerder naar de andere. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) bekend gemaakt.

Wie incheckt met de ov-chipkaart betaalt in de trein een opstaptarief van 0,83 euro. Bij een overstap naar een andere vervoerder werd dat tarief tot nu toe nógmaals aan de reiziger berekend. Daardoor moesten reizigers meer betalen dan wanneer ze een papieren treinkaartje gebruikten.

Veel reizigers baalden van het dubbele tarief en bleven daarom papieren tickets kopen. Nu het dubbel opstaptarief er niet meer is, hoeft dat dus niet meer.

1,2 miljoen euro
De oplossing die Mansveld met de vervoerders heeft gevonden kost haar in 2013 ongeveer 1,2 miljoen euro. Die betaalt ze omdat de vervoerders door het opheffen van het dubbelopstaptarief minder inkomsten hebben. De jaren erna moeten de vervoerders de compensatie zelf gaan regelen.

Uiteindelijk wil de NS helemaal af van het papieren treinkaartje. Daar zitten een aantal haken en ogen aan, zoals bij het dubbel opstaptarief, waar oplossingen voor worden gezocht. Zo komt er een 'papieren chipkaartje' voor mensen die maar heel af en toe met de trein reizen, zoals toeristen. Ook problemen voor reizigers met een kortingsabonnement zijn opgelost, liet Mansveld weten.

Verder laat de staatssecretaris nog onderzoeken of het mogelijk is om maar één keer in en uit te hoeven checken als gebruik wordt gemaakt van meerdere spoorvervoerders. Daar komt naar verwachting in maart advies over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen