Nieuws26 nov '12 21:00Aangepast op 26 nov '12 21:45

'Shell moet verantwoordelijkheid nemen'

Auteur: Anne-Greet Haars

Shell en Nigeria komen hun beloftes om de enorme olievervuiling in de Niger Delta aan te pakken niet na. "Shell moet hier verantwoordelijkheid nemen. Het is heel simpel: als je afspraken maakt, dan moet je je daaraan houden", zegt minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen maandag in Newsroom, het nieuwscafé van BNR en het FD.

Een aantal Kamerleden gaat morgen Kamervragen stellen over deze kwestie en de minister wil nog niet teveel op de zaken vooruit lopen. Maar over één ding is de minister erg duidelijk: "Ik heb die afspraken niet met Shell gemaakt, maar ik vind dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen, punt. Ik ga er vanuit dat als we er morgen over spreken dat Shell laat weten waarom ze de afspraken nog niet zijn nagekomen en wat ze gaan doen."

Nigeriaanse overheid
Ploumen benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de Nigeriaanse overheid zelf. "Ik weet dat onze ambassade in Nigeria veelvuldig contact heeft met lokale bevolking, lokale organisaties en lokale leiders. Niet alleen over deze issue, maar breder: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de oliewinning op een verantwoorde manier gebeurt?"

Ook vertelt de minister dat er een gesprek is gepland met de verantwoordelijke minister van de Nigeriaanse overheid. "Daar heeft de ambassade anderhalf jaar aan moeten trekken."

Onaanvaardbaar
PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos vindt de situatie onaanvaardbaar."Shell is een Brits-Nederlands bedrijf dat de mond vol heeft over maatschappelijk verantwoord ondernemen en dan blijkt dat iets als het nakomen van internationaal gemaakte afspraken gewoon niet wordt gedaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen