Nieuws9 mei '13 10:08Aangepast op 9 mei '13 14:12

'Verdachte Zweedse zalm op de markt'

Auteur: Marjan van den Berg

Zweedse bedrijven hebben volgens de BBC zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine geëxporteerd naar Europese landen, waaronder Nederland. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er vorig jaar inderdaad één levering aan Nederland verkocht.

De BBC baseert zich op informatie van de Zweedse voedsel- en warenautoriteit. Het gaat in totaal om ongeveer 200 ton zalm, afkomstig uit de Oostzee. Deze vis zou niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Denemarken zijn beland.

De Europese Unie verbood Zweden in 2002 zalm uit de Oostzee te exporteren vanwege te hoge concentraties van het kankerverwekkende dioxine.

Nederland
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er in Nederlandse winkels op dit moment Zweedse ‘dioxinezalm’ te koop is, is er in februari 2012 één levering aan een Nederlandse bedrijf geweest die in Nederland is verkocht, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De melding erover kwam in maart dit jaar.

Hoe groot die partij was, is onbekend, maar volgens de waakhond is het niet zo dat mensen toen langere tijd veel vervuilde zalm hebben gegeten.

Risico's
Door milieuverontreiniging komen dioxines in het voedsel terecht. De stof nestelt zich in lichaamsvet, waar het maar langzaam uit verdwijnt. De hoeveelheid dioxine bouwt zo langzaam maar zeker op. Een teveel aan dioxine kan kanker veroorzaken. In kleinere hoeveelheden kan dioxine onder meer de vruchtbaarheid aantasten. Volgens een woordvoerder van de NVWA is het bij dioxine "belangrijk hoeveel je ervan binnenkrijgt".

In Zweden ligt Oostzee-zalm legaal in de winkel, maar met de waarschuwing erop dat deze niet in grote hoeveelheden moet worden gegeten, vooral niet door kinderen en zwangere vrouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen