Nieuws16 aug '12 09:52

Verhagen en Rösler bespreken energieruzie

Auteur: Harmen Simon Teunis

Duitsland en Nederland voeren achter de schermen een heuse energieoorlog. En dat is precies een van de onderwerpen waar minister Verhagen van Economische Zaken en zijn Duitse collega Philipp Rösler over gaan praten.

Rösler zet donderdag hoog in op zon- en windenergie. Duitsland is niet te spreken over de prestaties van netbeheerder Tennet, waarvan de Nederlandse staat 100 procent eigenaar is. Duitsland-correspondent Derk Marseille verwacht dat Rösler de kwestie zeker zal aankaarten. "Ze zullen niet rollen over het Binnenhof maar ik denk wel dat Rösler duidelijk gaat maken dat ze niet tevreden zijn over de Tennet."

Rösler onder druk
Duitsland staat onder grote druk om de belofte in te lossen dat ze stoppen met kernenergie, legt Marseille uit. Het is de bedoeling dat de kernenergie in eerste instantie wordt vervangen door kolen. Op langere termijn moet dat op zijn beurt weer worden vervangen door zon-, bio-, en windenergie. "Tennet is eigenlijk verantwoordelijk voor alle platforms en leidingen op zee, waar heel grote windmolens een deel van de energiewende moeten gaan oplossen voor Duitsland", aldus Marseille.

Rösler vindt dat Tennet meer moet investeren, maar het Tennet geeft aan geen financiële middelen te hebben om dit te doen. "Rösler gaat  tegen Verhagen zeggen dat hij er voor moet zorgen dat dit geld er wel is, omdat Nederland best goedkoop geld kan lenen op de financiële markt."

Vergunningsprocedure
De Duitse minister heeft niet direct iets in handen om Tennet te dwingen tot investeren. Maar op de achtergrond loopt er wel een vergunningsprocedure voor de netbeheerders in Duitsland, zegt Marseille. "Hij gooit het dus een beetje over de juridische boeg. Een van die voorwaarden voor het krijgen van een nieuwe vergunning is of Tennet over voldoende geld beschikt om ook op de langere termijn investeringen te plegen. En daar zou hij mogelijk Tennet een boete kunnen opleggen en daarmee die juridische loopgravenoorlog kunnen gaan starten."

Iets wat Tennet graag wil vermijden, dus hoewel Rösler dat nog kan gebruiken als stok achter de deur kan hij niet zeggen dat Tennet weg moet uit Duitsland.

Ruzie komt ongelegen
"De energieruzie komt eigenlijk heel erg ongelegen. Ze zullen zeker op zoek gaan naar een oplossing", verwacht Marseille. En dat is voor de korte termijn nog best  een uitdaging. Want waar Rösler in zijn land flink onder druk staat omdat de bouw van een platform op zee al zo'n vier jaar kost, staan in Nederland de verkiezingen voor de deur.

Volgens Marseille zijn er op langere termijn wel wat mogelijkheden om tot een oplossing te komen. "Het is vooral ook een Europese kwestie waarbij heel veel verschillende systemen bestaan om de energie uit te wisselen en te investeren. Daar is veel onduidelijkheid over. Verhagen heeft een paar maanden geleden al gezegd; ‘Laten we het energiebeleid tussen Nederland en Duitsland nu wat meer harmoniseren.’ De vraag vandaag is of Rösler daar wel genoegen mee neemt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen