Nieuws16 jan '13 19:04Aangepast op 16 jan '13 21:59

Obama opent aanval op wapenbezit

Auteur: BNR Webredactie

Een verbod op zware semi-automatische wapens en betere controles bij de aanvraag van wapenvergunningen. Dat zijn twee punten uit een actieplan die president Barack Obama heeft gepresenteerd.

In het actieplan staan 23 punten, gericht tegen misbruik van wapens. Obama wil ook dat er een maximum komt voor het aantal kogels in een magazijn. Hij is van plan een half miljard dollar te stoppen in plannen om wapenmisbruik tegen te gaan. ”We kunnen dit niet langer voor ons uit schuiven”, zei hij.

Obama komt met zijn actieplan,  na de schietpartij op een basisschool in Newtown vorige maand, waardoor onder meer 20 kinderen om het leven kwamen.  Hij presenteerde zijn plan in het Witte Huis. Onder zijn toehoorders waren kinderen uit alle delen van de Verenigde Staten, een verwijzing naar het grote aantal scholieren dat door de schietpartij in Newtown het leven verloor.

Biden
Een commissie onder leiding van vicepresident Joe Biden heeft het actieplan opgesteld. Biden heeft gesproken met voor- en tegenstanders van de aanscherping van het particuliere wapenbezit. Naar verwachting zullen de wapenlobby NRA en haar medestanders in het Congres de voorstellen fel bestrijden.

NRA
De NRA, de organisatie van wapenbezitters en -producenten in de Verenigde Staten, ziet het plan van president Barack Obama om het wapengeweld te beteugelen als een aanval op vuurwapens en wapenbezitters die gehoorzaam zijn aan de wet.

"Wij kijken ernaar uit om met het Congres samen te werken om echte oplossingen te vinden voor de bescherming van Amerika's waardevolste bezit - onze kinderen'', liet de NRA na de presentatie van het plan weten. "Een aanval op vuurwapens en het negeren van kinderen is niet een oplossing voor de crisis waarmee wij als natie worden geconfronteerd. Slechts eerlijke, aan de wet gehoorzame wapenbezitters worden erdoor getroffen en onze kinderen zullen kwetsbaar blijven voor de onvermijdelijkheid van nog meer tragedies'', aldus de NRA.

De organisatie heeft voorgesteld bij alle scholen gewapende bewakers te plaatsen om schietpartijen als die op de school in Newtown vorige maand te voorkomen.

Op de dag dat Obama zijn plan presenteerde, kwam de NRA met een video met de twee dochters van de president. Zij gaan naar een particuliere school in Washington en hebben recht op beveiliging. "Zijn de kinderen van de president belangrijker dan de uwe'', zegt een stem. "Obama eist dat de rijken hun deel van de belastingen betalen. Hij is weer zo'n elitaire hypocriet wat een eerlijk aandeel in de veiligheid betreft'', zo wordt gezegd in het filmpje van 35 seconden.

Vele Amerikanen delen de verontwaardiging van het Witte Huis. "De meeste Amerikanen zijn het ermee eens dat de kinderen van een president niet moeten worden gebruikt als marionetten in een politiek gevecht'', zei de regeringswoordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen