Nieuws4 apr '13 17:19Aangepast op 4 apr '13 20:48

Bernard Hammelburg: dreiging Zuid-Korea uniek

Auteur: BNR Webredactie

De minister van defensie van Zuid-Korea zegt dat er militair moet worden ingegrepen in Noord-Korea. En daarmee lijkt de spanning op het schiereiland een kookpunt te bereiken. BNR’s buitenlandcommentator Bernard Hammelburg laat er zijn licht over schijnen.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

“Als je de tekst goed leest dan zegt hij eerst: het kan best zijn dat we moeten meppen. Als je verder leest dan zegt hij: Noord-Korea is zo idioot bezig dat we op het punt moeten staan om terug te meppen. Dat is toch weer wat andere taal. Hij zegt zelf dat de kans op oorlog nog gering is."

Twee soorten wapens
Toch is er wel degelijk dreiging voor Zuid-Korea, zegt Hammelburg. “Noord-Korea heeft twee soorten wapens: de gevreesde raketten, waarvan sommige experts zeggen dat ze niet werken en scuds, waarvan zeker is dat ze die hebben. Die scuds kun je heel makkelijk op Seoel afschieten. Dus Zuid-Korea loopt werkelijk gevaar. Veel meer dan Japan en Verenigde Staten. Landen die verder liggen en die moeilijker met scuds bereikt kunnen worden.”

“In deze verklaring zegt de minister dat ze uit spionagefoto’s kunnen opmaken dat de Noord-Koreanen wel degelijk raketten klaarzetten, maar in het oosten van het land. Dus niet gericht op Zuid-Korea of de Verenigde Staten. Als ik in Japan zou wonen zou ik me in dat geval zorgen maken. Dus het blijft griezelig.”

Felle bewoording
Amerika en Rusland hebben zich al in felle bewoording uitgelaten over Noord-Korea. Zuid-Korea daarentegen zweeg tot nu toe en dat is te danken aan de nieuwe president van het land. “Die nieuwe president, mevrouw Park, heeft het hele conflict tot nu toe met onvoorstelbaar diplomatieke beheersing behandeld. Ze zegt wel: we laten niet met ons spelen en als het nodig is, grijpen we in. Maar ze komt helemaal niet met krachtige taal zoals nu haar eigen minister van Defensie doet. "

Het is dus de eerste keer dat Zuid-Korea echt zijn tanden laat zien. Noord-Korea blaft en nu blaffen ze ook terug en dat is ergens ook wel logisch, want Zuid-Korea loopt het meeste gevaar. Technisch is het mogelijk voor Noord-Korea om Seoel plat te leggen. Dat zou wel het einde zijn voor Noord-Korea, want dan slaan die 28.500 Amerikanen die in de gedemilitariseerde zone liggen, toe. Plus die enorme luchtmacht die Amerika daar nu al naartoe heeft gebracht; dat zou zelfmoord zijn. Ik geloof niet dat er iets gebeurt, dat het alleen maar een wedstrijd ver plassen blijft. Wie dit soort dingen zeker weet, mag zijn vinger opsteken, maar ik denk dat er geen oorlog komt.”

Europa de oplossing
“Europa zou voor een oplossing kunnen zorgen, want Europa is geen partij, nergens en we zijn met iedereen bevriend. Het zou een prachtige rol voor mevrouw Ashton zijn. Het vervelende is dat eerst de Europese commissie met 27 man moet beslissen dat ze dat gezamenlijk willen en voor je het weet zijn we weer een aantal dagen verder.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen