Nieuws11 mei '13 09:17Aangepast op 11 mei '13 14:22

Gegevens liggen wel degelijk in het buitenland

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft contact opgenomen met de Amerikaanse belastingdienst. Hij wil inzage in een databestand over mensen en bedrijven die hun geld hebben gestald in belastingparadijzen om de fiscus te ontwijken. Dat meldt zijn woordvoerder zaterdag.

De belastingautoriteiten in de VS, Groot-Brittannië en Australië hebben deze week gemeld dat zij de database hebben en dat ze 400 gigabyte aan gegevens analyseren over 'complexe offshore-structuren'. Ze hebben aangegeven dat ze die gegevens willen delen met andere landen als er verzoeken komen. Weekers wil graag horen wat de aard van die gegevens is.

Dagblad Trouw en andere internationale media hebben onlangs gepubliceerd uit deze database over belastingparadijzen. Daarin blijken namen te staan van politici, wapenhandelaren en zakenmensen. Trouw weigerde Weekers inzage te geven.

Geldstromen
Banken als ING en ABN Amro zouden klanten hebben geholpen met het opzetten van tientallen vennootschappen op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden.

Met zulke constructies kunnen bedrijven en burgers hogere belastingen in hun thuisland ontlopen. Dat is legaal, maar het systeem kan ook worden gebruikt om zwart geld uit het zicht van een overheid te houden.

Mensen en bedrijven die belasting blijken te hebben ontdoken via offshore-constructies, worden aangeschreven en krijgen een terugvordering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen