Consument verwacht duurder product door provisieverbod
De helft van de Nederlanders verwacht volgend jaar duurder uit te zijn bij de aanschaf van financiële producten, blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken. Oorzaak is het provisieverbod dat vanaf 1 januari geldt.
Hierdoor moet iedereen straks apart gaan betalen voor financieel advies door tussenpersonen. “Als consument betekent dat dat je beter weet wat je voor het advies betaalt”, zegt Olaf Simonse van het overheidsplatform Wijzer in geldzaken.
Veel mensen weten wat niet wat er wordt bedoeld met het provisieverbod. Uit onderzoek blijkt dat slechts twee op de tien Nederlanders er iets over heeft gehoord en maar 15 procent zegt behoefte te hebben aan meer informatie.
“Maar de meeste Nederlandse – een kleine 60 procent - vindt dat het invoeren van het provisieverbod een goede zaak is”, vertelt Simonse.
Duidelijker
Driekwart van de mensen denkt ook dat het door het provisieverbod duidelijker wordt hoeveel geld er bij de aanschaf van een levensverzekering, hypotheek of ander financieel product in de zakken van de tussenpersoon belandt.
Woekerpolissen
En zo moet worden voorkomen dat mensen in de toekomst nog de dupe worden van woekerpolissen. Financiële producten waarbij torenhoge - en vaak onzichtbare - kosten in rekening worden gebracht. Maar goed, dat betekent dus wel dat u straks apart gaat betalen voor advies.
Duurder
Ruim 50 procent van de ondervraagden denkt dat de aankoop van bijvoorbeeld een pensioenverzekering daardoor uiteindelijk duurder uitvalt. Die vrees is onterecht denkt platform Wijzer in geldzaken: “Het is natuurlijk afwachten, maar als je kijkt naar de hypothekenmarkt – waar men al een voorschot neemt op het verbod – dan zie je dat dit voorlopig nog niet aan de hand is. Doordat adviseurs duidelijk moeten maken wat de consument moet betalen, zullen ze de prijs niet teveel op willen drijven. Je ziet zelfs dat ze erop gaan concurreren.”
Shoppen
En dat - is althans de verwachting - moet vanaf 1 januari ook bij andere financiële producten gebeuren. Consumenten gaan shoppen voor het beste en vooral goedkoopste advies. Maar, zegt Olaf Simonse, wel eerst even uw huiswerk doen: “Heb ik advies nodig? Wat voor soort adviseurs zijn er? Je moet goed oriënteren.”