Nieuws12 feb '13 08:47Aangepast op 12 feb '13 11:53

Vastgoedgetal moet WOZ-waarde vervangen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De WOZ-waarde moet vervangen worden door het 'vastgoedgetal' als grondslag voor de OZB-heffing. Dat stelt VBO Makelaar, de brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs.

VBO Makelaar ziet het vastgoedgetal als een eerlijk alternatief, omdat het los staat van fluctuaties in de vastgoedmarkt. Volgens de brancheorganisatie komen de marktwaarde en WOZ-waarde niet met elkaar overeen.

Uiteindelijk gaat het om het heffen van belasting, zegt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar. "Als je kijkt naar de motorrijtuigenbelasting, dan weet ik wat een auto weegt, dan weet ik waar die op rijdt, wáár die rijdt en dan weet ik wat de wegenbelastingaanslag is. Dat kan bij huizen ook: we weten op hoeveel grond ze staan en hoeveel vierkante meter ze zijn. We hebben er een CBS-index bijgehaald en gezegd: als je daar een rekensommetje op maakt, dan is dat voor iedereen hetzelfde."

Met een rekensommetje kun je komen tot een vastgoedgetal, en dat is wel zo eerlijk, zegt Van der Ploeg. "Het is nu heel raar dat vrijwel identieke huizen een andere aanslag hebben. Dat hebben we opgelost met dit vastgoedgetal. We hebben gezegd: het moet zo eerlijk en transparant mogelijk zijn." Van der Ploeg deelt de zorg van de Verenining Eigen Huis (VEH) dat de hypotheekrente in andere landen veel lager is, en haar oproep tot een verbod op overwinsten en een hoge boete voor banken die de regels overtreden. "Ik denk dat de oproep van de VEH heel terecht is dat daar eens heel goed naar moet worden gekeken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen