Nieuws2 sep '12 17:48

Wellink: Politici, wees eerlijker over Europa

Auteur: Marjan van den Berg

Nout Wellink, de voormalig president van De Nederlandsche Bank, vindt dat sommige lijsttrekkers halve waarheden vertellen over Europa. Zo is meer politieke integratie onvermijdelijk. En moet er waarschijnlijk meer geld naar Griekenland.

Volgens Wellink is het overdragen van bevoegdheden naar Brussel essentieel voor het oplossen van de financiële crisis. "Er moet centraal leiderschap komen in Europa'', zegt Wellink zondagavond in KRO Brandpunt. Hij roept de politici op realistischer te zijn over Europa. "Daar zitten de financiële markten om te smachten."

Wellink: "Als je begonnen bent met een monetaire unie, dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens.''

Hij voegt hieraan toe dat de kans dat er extra geld naar Griekenland moet worden overgemaakt, groot is. "Als Griekenland op basis van een redelijk programma kan zeggen: we hebben 1, 2 jaar extra nodig, maar we doen alles wat we jullie beloofd hebben, dan heeft Griekenland dus meer geld nodig. En dan zal er meer geld naar Griekenland moeten.''

Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) beloofden vorige week in het premiersdebat op RTL dat er geen cent extra naar Griekenland gaat.

Gerelateerde artikelen