Nieuws26 apr '13 17:40Aangepast op 26 apr '13 19:46

Reders verheugd over kabinetsbesluit

Auteur: BNR Webredactie

Reders zijn blij dat het kabinet eindelijk gehoor geeft aan hun pleidooi om particuliere beveiligers op schepen toe te staan. Dat liet voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vrijdag weten.

De oud-minister is 'zeer te spreken' dat het kabinet erkent dat alleen de inzet van militairen niet volstaat om koopvaardijschepen tegen piraten te beveiligen. "Het is fijn dat het kabinet naar een oplossing zoekt en dat nu een principebesluit is genomen'', stelt ze.

Netelenbos is wel benieuwd onder welke voorwaarden en welk type schepen straks door particulieren verdedigd mogen worden. Ook hoopt ze dat de beveiligers al ingezet mogen worden, voordat de nieuwe wetgeving volledig is ingevoerd. In het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland is daar volgens haar ook voor gekozen.

Categorieën
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat een wet opstellen zodat het mogelijk wordt om onder strikte voorwaarden particuliere beveiligers in te zetten op koopvaardijschepen die varen in gebieden waar piraten actief zijn.

De wet gaat gelden voor ‘bepaalde categorieën koopvaardijschepen'. Er wordt later nog bepaald onder welke omstandigheden welke schepen zelf bewakers mogen inhuren, aldus Hennis. Ze zou het liefst zien dat Defensie altijd een team beveiligers levert, maar dit is volgens haar niet in alle gevallen mogelijk.

Particuliere beveiligers
De inzet van particuliere beveiligers kan bijvoorbeeld aan de orde komen als schepen te klein zijn om een team militairen aan boord te nemen, schrijft Hennis. Of wanneer er sprake is van een transport waar de aankomsthaven pas op het laatste moment bekend is. Het lukt Defensie dan niet om op tijd de papieren voor de militairen te regelen, waardoor particuliere beveiligers een uitkomst kunnen zijn.

Tot nog toe moeten reders het doen met de inzet van zogeheten VPD's van Defensie. Deze teams van militairen zijn volgens de sector echter te duur en niet flexibel genoeg. De reders vragen daarom al jaren om de inzet van particuliere bewakers. Het kabinet wilde daar nooit aan, omdat bewakers geen vuurwapen mogen gebruiken. Het zogeheten geweldsmonopolie hoort bij de Staat.

Beperkingen
Maar Hennis zag eerder ook al de beperkingen van dat standpunt. Ze zei daarom al eens dat het kabinet ‘het standpunt over de inzet van bewapende particuliere beveiligers wellicht moet heroverwegen'.

De minister benadrukt dat er geen sprake kan zijn van de inzet van particuliere bewakers, totdat de wet er is. Mochten schepen toch zelf bewapende beveiligers inzetten, dan zal justitie niet schromen een onderzoek te starten. “Tot dusver is dat overigens nog niet het geval geweest'', aldus Hennis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen