Nieuws12 mrt '12 17:12Aangepast op 12 mrt '12 17:38

Duitsland komt op voor Schengen

Auteur: Fleur de Bruijn

Duitsland heeft de Schengenzone verdedigd, nadat Sarkozy zondag dreigde het lidmaatschap op te schorten als er geen nieuwe regels komen om de illegale immigratie in Europa beter te bestrijden.

“De vrije beweging van mensen is een van de tastbaarste en belangrijkste verworvenheden van de Europese integratie en vertegenwoordigt een fundamentele vrijheid'', zei een regeringswoordvoerder maandag.

De Franse president Sarkozy eiste tijdens een verkiezingsbijeenkomst dat er binnen een jaar vooruitgang wordt geboekt. Bij Schengen zijn 26 landen aangesloten, waaronder Nederland. De 400 miljoen Europeanen in de zone kunnen vrij naar elkaars land reizen.

Verkiezingscampagne
De woordvoerder van de Duitse regering onderstreepte dat hij zich niet in de Franse verkiezingsstrijd wilde mengen. Sarkozy ligt in de peilingen achter op zijn socialistische rivaal François Hollande.

Hij wordt er voortdurend van beschuldigd te vissen naar de steun van potentiële aanhangers van de anti-Europese en anti-immigratiepartij Front National.

Barroso zwijgt
De Europese Commissie wilde maandag niet op de uitspraken van Sarkozy reageren. “Wij reageren niet op toespraken in nationale verkiezingscampagnes'', zei een woordvoerster van voorzitter José Manuel Barroso.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen