Nieuws4 jul '13 14:15

ElBaradei is topkandidaat voor overgangsregering

Auteur: BNR Webredactie

Mohamed ElBaradei, Nobelprijswinnaar en de vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA, is de belangrijkste kandidaat om een overgangsregering in Egypte te gaan leiden. Dat meldden militaire en politieke bronnen.

De 71-jarige ElBaradei speelde een rol in de ontwikkelingen rond de staatsgreep woensdag. Hij was door onder meer de alliantie van liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen. Toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen de macht hadden gegrepen, was ElBaradei daarbij.

Opbouw
Vanmorgen is de opperrechter van het Egyptische Gerechtshof, Adly Mansour, ingezworen als president. In een toespraak bedankte hij het volk, de media en het leger voor het vertrouwen. Mansour belooft de grondwet en de mening van het volk te respecteren. Ook noemt Mansour de Moslim Broederschap, de partij van de afgezette president Mursi, 'een deel van Egypte'. Hij wil ze betrekken bij de opbouw van het land. Zijn uitspraak is opmerkelijk omdat tal van partijleden van de Moslim Broederschap zijn opgepakt.

Leven gaat door
Ook Mursi wordt ergens vastgehouden of hij heeft huisarrest. Intussen wordt het normale leven in Caïro weer opgepakt, zegt Lucia Admiraal die in Caïro studeert. Ze was bij het presidentieel paleis: "De tenten die daar de afgelopen dagen stonden, worden langzaamaan afgebroken. Het plein gaat weer open voor verkeer, dus het leven gaat eigenlijk weer door."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen