Nieuws18 apr '12 22:30

Bezoek Gül brengt veel teweeg bij PVV

Auteur: Melvin Captein

Tijdens het driedaagse staatsbezoek van de Turkse president is er veel gesteggel binnen de PVV. Gül benadrukt echter dat de opstelling van de PVV geen gevolgen heeft voor de Nederlandse relatie met Turkije.

PVV-leider Geert Wilders deed nog voor het bezoek van de Turkse premier gepeperde uitspraken op Twitter. Nadat Gül hem in een interview van islamofobie had beschuldigd counterde Wilders: "Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie."

Groep Van Rhee
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken betitelde Wilders’ uitspraken als "weinig fraai en weinig gastvrij''. Gül benadrukte vandaag dat de uitspraken van Wilders de "goede vriendschap'' tussen Nederland en Turkije "niet in de weg staan''.

In de ogen van het Drentse Statenlid Frans van Rhee ging Wilders echter over de schreef met zijn aantijgingen. Hij zei de PVV vaarwel en gaat verder en als eenmansfractie. Hij zei zich te schamen voor de standpunten van de PVV.

Volwassen
Ook in Limburg zorgt het bezoek van de Turkse president voor consternatie. De Statenfractie van de PVV haalde dinsdagavond fel uit naar de eigen gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber, omdat die morgen aanschuiven bij een lunch met de Turkse president. Dit ondanks de eis van de PVV om deze gelegenheid te mijden.

Dat zet weer kwaad bloed bij coalitiegenoten CDA en VVD in Limburg. Fractievoorzitter Martijn van Helvert (CDA) noemde de eis van de PVV om donderdag weg te blijven 'schandalig'. Zijn collegavoorzitter bij de VVD Erik Koppe was ook niet blij: "Het wordt tijd dat de PVV volwassen wordt.''

Multiculturalisme
President Gül en zijn echtgenote Hayrünissa zijn in ons land in het kader van 400 jaar onafgebroken diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. De president bezocht vandaag Den Haag en had een ontmoeting met premier Mark Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en enkele parlementsleden.

Tijdens zijn bijeenkomst met Rutte benadrukte Gül dat het gewoon is dat in landen die in multiculturalisme geloven dit soort ideeën, als die van de PVV, de ronde doen. Hij waarschuwde wel dat ze niet misbruikt moeten worden voor politieke doelen.

Ter zake
Verder spraken de twee over de economische banden. Volgens Rutte is er "een enorme potentie voor groei''. De premier kondigde aan later dit jaar samen met een bedrijvendelegatie een bezoek aan Turkije te brengen. Ook minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en koningin Beatrix reizen dit jaar nog naar Turkije.

Verder werd gesproken over de poging van Turkije om toe te treden tot de EU. Rutte beloofde "streng, maar eerlijk'' in deze kwestie te zijn. Een demonstratie op het Malieveld in Den Haag tegen het staatsbezoek van Gül trok uiteindelijk slechts ongeveer 30 demonstranten. Zij protesteerden tegen mensenrechtenschendingen in Turkije.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen