Nieuws14 nov '13 09:17Aangepast op 14 nov '13 09:42

Nederlandse hulpgoederen onderweg naar Filipijnen

Auteur: BNR Webredactie

Een vliegtuig van defensie is vanochtend geleden vertrokken naar de Filipijnen. Aan boord: 30.000 kilo hulpgoederen. De medicijnen, tenten en voedsel worden zo snel mogelijk naar het rampgebied rondom de verwoeste stad Tacloban gebracht, waar tyfoon Haiyan voor zoveel ellende heeft gezorgd.

Verslaggever Harmen van der Veen vertelt vanaf luchthaven Eindhoven: "Karretjes met hulpgoederen rijden af en aan. Ze denderen hier over het platform van luchthaven Eindhoven. Er staat een grote DC-10 klaar van de Koninklijke Luchtmacht: muisgrijs, draait nu stationair en wordt volgestopt met 30 duizend kilo hulpgoederen. Het zijn spullen die ze in de Filipijnen heel hard en zo snel mogelijk nodig hebben.

Het toestel gaat naar Cebu, weet Jelte van Wieren, hoofd noodhulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onze verslaggever te vertellen. "Dat is een vliegveld dat heel dichtbij het rampgebied ligt en fungeert op dit moment als belangrijkste aankomstplaats voor humanitaire hulpgoederen in de Filipijnen."

Water zuiveren
Wat er allemaal aan boord is? Van Wieren: "Tentzeil om mensen bescherming te bieden, pillen om water te zuiveren, jerrycans om het water in te kunnen bewaren en er zitten ook medicijnen in het vliegtuig: first aid kits met verschillende soorten medicijnen die nu nodig zijn. Toen we wisten wat we konden leveren, hebben we gecheckt bij de Verenigde Naties of het nodig was en het paste precies in de hulpvraag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen