En de twijfel is nog allerminst verdwenen. De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten, maar veel verder dan een aantal toezeggingen kwam Timmermans niet, zegt parlementair verslaggever Hugo Reitsma. Er bestaat nog altijd grote zorg over het geweld in Syrië én het vervallen van het embargo. "De inschatting van de Tweede Kamer én het kabinet is dat meer wapens voor Syrië niets anders zal betekenen dan nóg meer bloedvergieten. Het is, zoals Kees van de Staaij van de SGP het zegt: als een brand blussen met benzine."
Aanscherpen
Een aantal partijen probeerde de positie van Timmermans nog wel aan te scherpen. Eerder schreef hij de Kamer dat Nederland niet voornemens is om wapens te leveren, maar dat mag je lezen als: 'dat gaan we niet doen'. Daarnaast wil een deel van de Kamer nog altijd dat de leverantie van wapens aan rebellen nog altijd illegaal is. Timmermans houdt het op 'volkenrechtelijk dubieus'.
Een andere grote zorg in de Kamer is waar de wapens, die bestemd zijn voor de rebellen na het vervallen van het embargo, uiteindelijk terecht zullen komen. "Je hebt het over het Vrije Syrische leger - een hele diffuse samenwerking van allerlei meer en minder extreme groepen - en die werken dan ook nog eens samen met de al-Nusra-brigades, en díe heeft zich direct verbonden met al Qaeda.