
Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Wereldhave deed zijn Britse bezittingen voor 287 miljoen euro van de hand, 4 procent onder de boekwaarde van 30 september vorig jaar. Bestuursvoorzitter Dirk Anbeek van Wereldhave had naar eigen zeggen geen andere keus dan het verkopen van de Britse bezittingen. "Wij hebben van de zomer een winstwaarschuwing moeten afgeven met een afboeking van 175 miljoen euro. Sindsdien zijn de resultaten duidelijk verbeterd, met een stabiel indirect resultaat op de taxatie van de panden."
Malaise
Wereldhave slaagde er niet in zich te onttrekken aan de algemene malaise in de 'taxatie en waardering van vastgoed'. "Wij hebben vandaag een nieuwe strategie bekendgemaakt. Er waren drie redenen om met een aangepaste strategie te komen. Ten eerste waren beleggers niet erg gecharmeerd van een vastgoedfonds dat op twee continenten opereert. Daarnaast hebben we als fonds met 3 miljard euro eigenlijk te weinig kritische massa om in zeven landen te zitten."
En ten derde, niet minder relevant, is het rendement in de Verenigde Staten en in Engeland simpelweg te laag, meldt Anbeek, met respectievelijk 2,7 procent en 5,75 procent op de portefeuille. De opbrengst van de 1,2 miljard verkoopwaarde zal Anbeek zinvol besteden. "Wij zijn er best trots op dat we dat 2 procent boven de boekwaarde hebben kunnen doen. In onze strategie geven we heel duidelijk aan waar we dat geld aan gaan besteden."
Besteden opbrengst
Zo gaat er 500 miljoen euro naar het verlagen van de schuldgraad tot 20 procent, wordt 400 miljoen geherinvesteerd in de versterking van de bestaande kernlanden en gaat 300 miljoen naar de ontwikkelingspijplijn, met een beoogd rendement van 6,5 tot 7 procent, zet Anbeek uiteen.
Winkelcentra, een van de belangrijkste werkterreinen van Wereldhave, hebben volgens Anbeek zeker nog toekomst. "Ze hebben een zeer stabiele kasstroom, wij hebben een bezettingsgraad van 90 procent. Wat wel een feit is met internet, is dat wij bezoekers en consumenten meer moeten gaan verleiden en meer beleving moeten brengen in winkelcentra. Het is niet meer een kwestie van alleen maar uren incasseren en indexeren."