Kabinet haalt 8,3 miljard minder belasting op
Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten en premieontvangsten van in totaal 8,3 miljard euro. Maar we hoeven niet te vrezen voor hogere belastingen, zei minister Dijsselbloem (Financiën).
De grootste tegenvallers voor het kabinet zijn een lagere winstbelasting (2 miljard), een lagere inkomstenbelasting (2,4 miljard minder) en minder btw-inkomsten (2,1 miljard minder).
Door de economische crisis kopen mensen ook minder auto's en drinken en roken ze minder. Dat leidt tot 0,5 miljard euro minder aan opgehaalde wegenbelasting en 0,6 miljard minder aan accijnsinkomsten.
Geen belastingverhoging
Bij de uitgaven zijn er ook tegenvallers. Het kabinet is dit jaar
naar verwachting 500 miljoen euro meer kwijt aan
werkloosheidsuitkeringen en maximaal 500 miljoen euro extra bijdrage aan
de Europese Unie.
Om het gat te dichten krijgen de ministeries geen compensatie voor prijsstijgingen. “Ondanks het zware weer houden we de uitgavenkaders aan, dus tegenover meevallers moeten bezuinigingen staan en dus houden we een deel van de prijsbijstelling in op de departementen (700 miljoen).”, zegt minister Dijsselbloem van Financiën.
Begrotingstekort
Het begrotingstekort over dit jaar loopt op tot 3,3
procent, gelijk aan wat het Centraal Planbureau in maart raamde. Dijsselbloem: “Dat klopt, maar helaas is
sinds die raming van maart het economisch beeld wel slechter geworden en de
werkloosheid verder opgelopen. Dit is echt een tussenstand, op dit moment ramen
we op 3,3 procent.”
Het kabinet hoeft nog niet te vrezen voor Brussel, want die staat een tekort van 3,3, procent dit jaar toe. Nederland heeft van Brussel voor dit jaar respijt gekregen voor de begrotingsnorm van 3 procent, maar moet die volgend jaar wel halen. Of daarvoor extra bezuinigingen nodig zijn, beslist het kabinet deze zomer.
Kinderopvang
Premier Mark Rutte was vrijdag niet verrast door de tegenvallers op de
belastinginkomsten. Die kon je volgens hem zien aankomen. Rutte wees
erop dat de tegenvallers aan de uitgavenkant meevallen.
En er zijn ook meevallers, nota bene in de zorg (400 miljoen), een sector die ieder jaar zorgt voor tegenvallers. “Het beleid gericht op steeds betere afspraken met de zorgsector om de uitgaven onder controle te houden, werkt steeds beter. Er is zelfs een forse meevaller op het gebied van medicijnuitgaven”, aldus Dijsselbloem. Ook de kinderopvang zorgde voor een meevaller (200 miljoen).
Tevens betaalt het Havenbedrijf Rotterdam 300 miljoen terug.