Nieuws19 apr '12 13:49

PVV wil ambassadeur Suriname land uitzetten

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland moet de Surinaamse ambassadeur in Den Haag per direct het land uitwijzen. Dat vindt de PVV van Geert Wilders.

De partij zal donderdag in een debat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ook pleiten voor een inreisverbod voor alle Surinaamse parlementariërs die voor de omstreden amnestiewet hebben gestemd. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, die door minister Rosenthal is teruggeroepen uit Paramaribo, moet niet terugkeren naar zijn post zolang Desi Bouters president van Suriname is, vindt de PVV.

Dictatoriale route
Kamerlid Louis Bontes vindt de maatregelen die het kabinet tot nog toe nam onvoldoende. "We kunnen als Nederland niet langer tolereren dat Suriname internationale verdragen schendt en de dictatoriale route kiest onder leiding van Bouterse. Ik wil daarom dat het kabinet hardere sancties tegen Suriname treft, die verder gaan dan het opschorten van de ontwikkelingshulp en het tijdelijke terugroepen van de Nederlandse ambassadeur!''

Hulp opgeschort
Het kabinet nam eerder maatregelen tegen Suriname, nadat het parlement daar de amnestiewet had aangenomen. Die wet zal er toe leiden dat Bouterse - mocht hij veroordeeld worden voor de Decembermoorden in 1982 - toch vrijuit gaat. Zo is ontwikkelingshulp ter waarde van 20 miljoen euro opgeschort en mogen de verdachten van de Decembermoorden Nederland niet meer in.

Verschillende partijen wilden verder gaan. Zo pleitten VVD en PvdA voor economische sancties, die volgens Rosenthal niet mogelijk zijn. De Kamer debatteert donderdagavond met Rosenthal over maatregelen tegen Suriname. De PVV zal haar voorstellen dan indienen.

Gerelateerde artikelen