Nieuws21 apr '13 23:21Aangepast op 22 apr '13 09:13

Scholen in Leiden maandag gesloten na dreiging schietpartij

Auteur: BNR Webredactie

In Leiden zijn maandag alle scholen voor voortgezet en beroepsonderwijs gesloten in verband met de dreiging via 4chan van een schietpartij in de stad. Burgemeester Henri Lenferink heeft contact met de Verenigde Staten om de boosdoener op te sporen.

Stedelijk Gymnasium Leiden
Stedelijk Gymnasium Leiden

De politie is maandag al vroeg aanwezig op middelbare scholen in Leiden. Bij het Driestar College en het Da Vinci College stonden kort voor 7 uur al agenten voor de deur. In totaal zijn er ongeveer 20 middelbare scholen dicht, zegt burgemeester Henri Lenferink tegen het ANP. "We waren bang voor een 'overreactie', maar gezien de aard van de bedreiging wilde niemand risico nemen'', zegt Lenferink.

Tip uit Zürich
Tevens vertelde Lenferink dat de tip over de dreiging kwam van de politie uit Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI. 

"Het gebeurt wel vaker dat er internationaal berichten door politiekorpsen worden uitgewisseld, omdat er natuurlijk op internet gesurveilleerd wordt. Niet iedereen bekijkt natuurlijk altijd dezelfde sites, dus men tipt elkaar over en weer over berichten die men tegenkomt", zei Lenferink gisteravond tegenover BNR.

Doelwit
Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten om alle scholen binnen het voorgezet onderwijs tijdelijk te sluiten. Meerdere bezorgde bestuurders van basisscholen zochten zondagavond contact met de gemeente Leiden om te horen waarom alleen de middelbare scholen dicht gaan.

Volgens de politie sloeg de tekst van de bedreiging op het voortgezet onderwijs en niet op basisscholen en universiteiten. Ook de universiteiten zijn maandag daarom gewoon open.

'Rare dag'
"Dit is voor ons een hele rare dag. Een dag zonder leerlingen is voor een school heel naar", vertelt Bart Vieveen, rector van het Stedelijk Gymnasium in Leiden tegenover verslaggever Harmen van der Veen. "Ik vind het wel terecht. In dit soort gevallen moet je geen risico's nemen."

Melding
De politie kreeg zaterdag een melding over een mogelijke school shooting 'op zeer korte termijn' in Leiden. Een nog onbekende persoon plaatste een bericht op de internetsite 4chan. Lenferink: "Er is gedreigd tegen een leraar, maar het is op dit moment niet zo verstandig om alle details daarvan te vertellen. Dit was een duivels dilemma, omdat je aan de ene kant iets kunt doen wat buitengewoon grote maatschappelijke impact heeft en dat misschien voor niets is. En anderzijds: wie durft het risico te nemen?"

Het is nu zaak om door onderzoek zo snel mogelijk bij degene uit te komen die het bericht heeft gepost. "Daar hebben we nu iets meer tijd voor. Als we zouden weten of diegene in Nederland woont, zouden we nu veel sneller in de buurt zijn. We hebben samen met de schoolleidingen besproken om de scholen te sluiten. Uit de dreiging zelf viel op te maken dat het in ieder geval iemand is die ouder is dan de basisschoolleeftijd en dat het ook niet iemand is uit het hoger beroeps- of het wetenschappelijk onderwijs."

Dinsdag
Of de scholen dinsdag weer open gaan is nog niet bekend. Lenferink: "We gaan morgenavond kijken wat de laatste stand van zaken is rond de informatie die we hebben. We gaan kijken of er aanwijzingen te vinden zijn in de informatie over incidenten en dergelijke in de afgelopen weken. En morgenavond gaan we kijken hoe het staat, met de hoeveelheid informatie bij elkaar en hoe we verder gaan."

Dreigement
Op 4chan schreef de anonieme persoon het volgende bericht:
"Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It's a school in a Dutch city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine will post it here on 4chan a day later. Oh, and I'm using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow."

4chan
De site 4chan is het grootste Engelstalige forum op het internet, maar toch zijn er veel mensen die het niet kennen. ICT-journalist Brenno de Winter legt uit: "De site is bijna tien jaar oud. Je kan daarop anoniem berichten posten en daarom is de site in bepalde groepen heel erg populair. Het is vooral bekend van Anonymous."

Gerelateerde artikelen