Nieuws6 dec '12 18:48

Verdaas heeft recht op 3 jaar wachtgeld

Auteur: Anne-Greet Haars

De afgetreden staatssecretaris Co Verdaas heeft recht op in totaal drie jaar wachtgeld. De eerste zes maanden kan hij 80 procent van zijn staatssecretaris salaris krijgen.

Verdaas is vandaag afgetreden na in opspraak te zijn geraakt vanwege zijn declaratiegedrag. Hij kan gebruikmaken van twee wachtgeldregelingen: voor zijn werk als staatssecretaris en gedeputeerde in Gelderland. Samen overbruggen ze een periode van drie jaar en een maand.

Rianter
"Het lijkt vrij riant, maar het is nog veel rianter geweest", vertelt Syp Wynia, columnist van de Elsevier. "We hebben het geval gehad van de staatssecretaris Philomena Bijlhout van de LPF. Die was in 2002 maar 7 uur staatssecretaris en kon vele malen langer op wachtgeld leunen."

"Het wachtgeld is in diverse stadia ingekort de afgelopen jaren naar aanleiding van de affaire-Bijlhout, maar ook in het algemeen omdat de rechtspositie van bewindslieden versoberd is."

Geen medelijden
Omdat Verdaas voorheen gedeputeerde Ruimtelijke ordening Gelderland was kan hij vijf maanden 80 procent van dat salaris krijgen. En daarna nog 26 maanden 70 procent.

"We hoeven geen medelijden te hebben met politici die moeten aftreden: ze hebben het vaak aantrekkelijker dan gewone werknemers", zegt Wynia.

"In dit specifieke geval heeft hij ook bijgedragen aan het afbreukrisico, om willens en wetens de uitnodiging aan te nemen om staatssecretaris te worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen