Nieuws8 dec '12 12:34Aangepast op 8 dec '12 14:05

Spekman voor verdere versobering wachtgeld

Auteur: Pieter van den Akker

Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA is voorstander van een verdere versobering van de wachtgeldregeling voor politici.

Spekman zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Als sociale zekerheid wordt aangepakt, lijkt het hem logisch dat er ook iets gebeurt met deze regeling. "Want als we iets doen met de ww vind ik het ook gerechtvaardigd dat we dat ook zeker voor het wachtgeld doen.''

Terughoudend
Politici van de PvdA moeten 'terughoudend' omgaan met de wachtgeldregeling, aldus de partijvoorzitter. Eerder deze week trad zijn partijgenoot Co Verdaas af als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij stapte een maand en een dag na zijn aantreden op.

Verdaas heeft recht op in totaal drie jaar wachtgeld. De eerste zes maanden kan hij 80 procent van zijn staatssecretaris salaris krijgen.

'Oerstom' van Verdaas
Volgens Spekman was het 'oerstom' wat Verdaas heeft gedaan. De PvdA zal hem echter niet royeren als lid. Verdaas moest aftreden om een declaratieaffaire in zijn eerdere functie als gedeputeerde in de provincie Gelderland.

Verder gaat Spekman nadenken over de mogelijkheid om ook bewindslieden van zijn partij de erecode van de PvdA te laten tekenen. Dat is nu niet het geval. In de erecode wordt een moraal van soberheid en dienstbaarheid bepleit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen