Hoe Rotterdamse stadskonijnen hun soortgenoten kunnen redden
Een nieuw soort Flappie is mogelijk de redding voor wilde konijnen: het stadskonijn. Terwijl hun soortgenoten in natuurgebieden massaal omvallen door ziekten, doen de stads-Flappies het erg goed.
"In Rotterdam is het museumpark één van de hotspots van de konijnen", vertelt bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. "Dat komt omdat het een gevarieerd gebied is. We hebben hier een park, aan de overkant is het park bij de Euromast, er is altijd zand in Rotterdam - omdat er altijd wordt gebouwd - en er is voldoende gras te eten."
Maar deze konijntjes kunnen ook nog wel eens de redding worden voor al die soortgenoten elders in het land, want de populatie konijnen in de landelijke gebieden neemt alleen maar af. "Als het aan de ene kant slecht gaat kan je dat compenseren door gebruik te maken van een populatie waarmee het goed gaat. Maar op een natuurlijke manier kan het niet, want deze konijnen zijn wel wild maar verplaatsen zich niet van Rotterdam naar de Veluwe.
Maasvlakte
Op de Maasvlakte vormen de konijnen een probleem, legt Moeliker uit. "Ze ondergraven allerlei belangrijke structuren die voor de industrie van belang zijn. Daar worden ze zelfs bejaagd en als je dat toch gaat doen, is het een goed plan om ze levend te vangen en ze elders te plaatsen."
Genetisch onderzoek
Moeliker vertelt dat de stadskonijnen in Rotterdam ook lijden aan de virusziekte myxomatosis. "Het is niet wetenschappelijk onderzocht of er verschil bestaat. Maar wat we wel zien is dat de populaties het de laatste jaren heel goed doen. Dat kan betekenen dat er toch een erfelijke sterke populatie is hier."
Moeliker hoopt dat er ook echt genetisch onderzoek komt naar de Rotterdamse stadskonijnen en de konijntjes in de rest van het land.