Nieuws22 nov '12 05:45Aangepast op 22 nov '12 07:48

Succes voor SGP en CDA

Auteur: Marjan van den Berg

Bij gemeenteraadsverkiezingen in drie gemeenten hebben de SGP en het CDA goede zaken gedaan.

De SGP werd de grootste in Goeree-Overflakkee en Molenwaard. In die laatste gemeente werd het CDA de tweede partij, maar krijgt het wel evenveel zetels als de SGP. In Schagen werd het CDA de grootste.

SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij feliciteerde via Twitter de campagneteams van zijn partij in Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

Politicoloog Henk van der Kolk van de Universiteit Twente gelooft niet dat VVD en PvdA zich na deze uitslag zorgen moeten maken. “Ik denk dat ze zich naar aanleiding van deze uitslag niet meer druk hoeven maken dan gisteren. Lokale verkiezingen zijn niet zo’n goede graadmeter voor wat er landelijk speelt en we wisten natuurlijk al dat ze wat zouden verliezen", zegt hij op BNR.

Slechte graadmeter
Maar nationale en lokale politiek hebben toch direct met elkaar te maken. We horen toch niet voor niets gemeenteraadsleden vaak genoeg zeggen dat ze last hebben van wat er in 'Den Haag' allemaal gebeurt? “Dat speelt wel”, beaamt Van de Kolk, die onderzoek doet naar lokale politiek en kiesgedrag. "Alleen is het een slechte graadmeter voor wat er landelijk speelt. Deze gemeenten zijn heel anders dan wat er landelijk speelt. CDA en SGP zijn traditioneel heel sterk in die gemeenten. De opkomst was veel lager dan wat je landelijk verwacht.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen