Nieuws10 jun '13 07:31

NSA-deepthroat maakt zich bekend

Auteur: BNR Webredactie

Als Edward Snowden het e-mailadres van de Amerikaanse president had geweten, dan had hij ook kunnen meelezen met Obama’s internetcommunicatie. Dat zegt de klokkenluider die vorige week al die details liet uitlekken over het op grote schaal verzamelen van telefoon- en internetgegevens door de Amerikaanse spionagedienst NSA.

Door Reinout van Wagtendonk

Edward Snowden liet zich interviewen in Hong Kong.  Hij zei daar onder andere dat hij zich zorgen maakt over zijn toekomst.

En zo kreeg de man die vorige week president Obama en diens regering enorm in verlegenheid bracht een stem en een gezicht. Snowden werkt, zegt 'ie nog, al zal dat nu wel meer dan verleden tijd zijn, hij werkte op uitzendbasis voor de National Security Agency, de electronische spionagedienst van de VS. Hij zei alle benodigde veiligheidsclearances te hebben gehad om op eigen gezag te kunnen meekijken en afluisteren met wie hij maar wilde.

Snowden maakte zichzelf op eigen initiatief bekend. In zijn interview met het Britse dagblad The Guardian zei hij dat de spionageprogramma’s om zo’n beetje alle telefoon- en internetgegevens van Amerikaanse burgers digitaal op te zuigen en op te slaan door zijn bazen het stempel opgedrukt hebben gekregen van: in het belang van de nationale veiligheid en niet in strijd met de individuele burgerlijke vrijheden. Maar in de loop van een aantal jaren kreeg hij daar steeds meer zijn bedenkingen over.

Wat hem betreft gaat het te ver in een democratie. Hij onthulde de geheime programma’s omdat hij het verkeerd vindt dat inlichtingenmensen zoals hijzelf bepalen wat wel en niet door de beugel kan. Het publiek moet eerlijke informatie hebben om dat te kunnen beoordelen, verklaarde hij zijn aan de bel trekken.

Het is duidelijk dat president Obama en andere regeringsmensen des duivels zijn over dit uitlekken. Ze zeggen dat ze het debat over de legitimiteit van deze spionageprogramma’s verwelkomen, maar ze zeggen tegelijkertijd dat het nooit onthuld had mogen worden. Eerder in de week vorige week begon het militaire proces tegen Bradley Manning, de soldaat achter de Wikileaks. Al voor zijn veroordeling heeft Manning zwaar geboet voor zijn door veel Amerikanen als landverraad beschouwde daad.  Manning’s collega klokkeluider Snowden verliet de VS, Hawaii om precies te zijn, drie weken geleden. Hij liet zich interviewen in Hong Kong. 

Hij zei zich erop te hebben voorbereid dat de CIA of buitenlandse bondgenoten van Amerika’s paramilitaire geheime dienst zoals zelfs Chineze Triade bendes daar in Hong Kong hem zullen willen grijpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen