Nieuws23 dec '12 13:47Aangepast op 23 dec '12 14:06

Monti verbijsterd over Berlusconi

Auteur: Fleur de Bruijn

De demissionaire Italiaanse premier Mario Monti heeft zondag bevestigd er niet over te piekeren een centrumrechtse coalitie te gaan leiden op uitnodiging van zijn voorganger, ex-premier Silvio Berlusconi.

Monti zei Berlusconi helemaal niet te kunnen volgen: "Ik sta perplex van mijn voorganger (Berlusconi). Ik vind het moeilijk zijn lijn van gedachten te volgen.''

Partijloos
Monti werd 16 november 2011 de opvolger van Berlusconi als premier. De econoom heeft een kabinet van technocraten geleid dat de Italiaanse economie moet helpen de schuldencrisis te boven te komen. Hij is partijloos en zijn regering steunde onder meer op Berlusconi in het parlement. Maar Berlusconi trok onlangs zijn steun aan het kabinet-Monti in. Daarom zijn er eind februari iets vervroegde parlementsverkiezingen.

Brede coalitie
NRC Handelsblad schrijft zondag dat Mario Monti alleen opnieuw premier van Italië wil worden als er een brede coalitie komt. Monti wilde volgens NRC zich nog bij geen enkele partij aansluiten, maar draaide de ruilen duidelijk om. Hij wacht af of partijen de keuze maken om zich achter zijn ideeën te scharen.

Agenda van Monti
De technocraat zei dat hij snel een programma zal presenteren waarmee Italië noodzakelijke hervormingen kan doorvoeren. Zijn agenda heet 'Italië veranderen, Europa hervormen voor een gezamenlijk doel'. Hij is bereid partijen die zijn visie delen van advies en indien noodzakelijk ook van leiderschap te voorzien. ,,Als een geloofwaardige politieke partij me vraagt terug te keren als premier, zou ik dat overwegen'', aldus Monti.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen