Nieuws15 dec '12 12:58

VVD terughoudend over EU-functie Dijsselbloem

Auteur: Anne-Greet Haars

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet niet meteen ja zeggen als hem gevraagd wordt voorzitter te worden van de eurogroep.

Hij moet eerst goed bekijken of Nederland dan nog genoeg ruimte heeft voor het inbrengen van zijn standpunten. Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Hij wees erop dat de voorzitter van de eurogroep objectief hoort te zijn bij het leiden van de discussie. Daardoor kan er spanning ontstaan als Nederland tijdens het overleg "strepen wil trekken''. Dijsselbloem moet zich voor hij de baan accepteert eerst afvragen: krijgen we er iets voor terug, zei Harbers.

Deze week werd bekend dat Dijsselbloem in Brussel genoemd wordt als voorzitter van de eurogroep. Hij zou de Luxemburger Jean-Claude Juncker moeten opvolgen. Het gaat om een nevenfunctie. Dijsselbloem zegt dat hij erover zal nadenken als hij daadwerkelijk gevraagd wordt.

Cadeautje
Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is het moeilijk voor Nederland om "iets terug te vragen'' als Dijsselbloem de post krijgt. Die zal volgens hem in Brussel namelijk worden gezien als "een cadeautje aan Nederland''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen