Nieuws15 dec '11 16:42Aangepast op 15 dec '11 17:04

Rutte wil politiemissie uitbreiden

Auteur: Harmen Simon Teunis

Premier Rutte ziet 'kansen' om de politiemissie in Kunduz, in Afghanistan, uit te breiden.

Rutte was vandaag voor een flitsbezoek bij de politietrainers en was enthousiast over wat hij zag.

Hij herhaalde daar zijn wens om de missie uit te breiden, door ook trainingen te gaan geven aan politiemensen van buiten de provincie Kunduz.

Grenspolitie
"Er zijn twee mogelijkheden extra om uit te breiden. Dat is de grenspolitie in het Noorden en het opleiden van politie van buiten Kunduz. Voor beiden geldt dat we zeker moeten weten dat het kan, het niet militair is en dat het echt politietaken zijn. Daar ik ga de komende weken het gesprek over aan met de Kamer", zei hij.

Geen realistisch beeld
Het beeld dat Rutte kreeg van de politiemissie is echter niet al te realistisch: "De premier heeft niets kunnen zien van de staat van de politie in de provincie", zo zegt BNR-correspondent in Afghanistan Bette Dam.

Rutte zag volgens Dam vooral waar de Afghaanse politieagenten naartoe worden gebracht om te trainen. "En dat is maar de helft van het beeld. De staat van de politie in de districten waar burgers dagelijks te maken hebben met vijanden en milities is de realiteit. En daar gaat het om."

Corruptie
Volgens Dam is de belangrijkste overweging om de missie niet uit te breiden, misschien niet eens mogelijk militair karakter. "De vraag is wat wil je met de grenspolitie. De grenspolitie is een heel andere soort groep hier. Dat is het eigenlijk het meest populaire wat je maar kunt krijgen als je politieagent bent. Niet zozeer omdat het heel veilig is aan de grens van Kunduz en daarbuiten."

Want, zegt Dam, geld speelt bij de geldpolitie een belangrijke rol. "Eigenlijk worden die posten ook verkocht. Het is een heel corrupt korps waar Nederlanders aan een paar mensen training gaan geven. Dat is het beeld wat je moet hebben."

Kritisch beoordelen
GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap raakte ontmoedigd door de woorden van Dam. "Als dat het is, lijkt het me helder. Dan heeft het geen zin. Maar het kabinet doet onderzoek en dat wachten we af. Als ik Bette Dam zo hoor dan denkt zij dat daar geen perspectieven voor zijn. Als het naar de Kamer komt zullen we dat heel kritisch beoordelen", zei Sap op BNR.

Gerelateerde artikelen