Nieuws5 dec '11 17:59Aangepast op 5 dec '11 18:17

Afghanistan krijgt nog 10 jaar hulp

Auteur: BNR Webredactie

Als alle buitenlandse militairen zich in 2014 terugtrekken uit Afghanistan, zal de wereld het land nog zeker 10 jaar steunen.

De Afghaanse president Hamid Karzai beloofde de corruptie in zijn land aan te pakken en democratische hervormingen door te voeren. Dat waren maandag de belangrijkste uitkomsten van de Afghanistan-top in het Duitse Bonn.

Zelfstandig functioneren in 2024
Afghanistan moet in 2024 een staat zijn die zelfstandig functioneert en geen hulp meer nodig heeft, staat te lezen in de slotverklaring. Concrete toezeggingen over hulp en de kosten daarvan ontbreken. De steun komt in de vorm van ontwikkelingshulp en veiligheid. Een donorconferentie in 2012 in het Japanse Tokio is bedoeld om daar afspraken over te maken.

Pakistan
Ongeveer 1000 vertegenwoordigers van 100 landen waren in Bonn samengekomen om over de toekomst van Afghanistan te spreken. Belangrijke bondgenoot en buurland Pakistan ontbrak echter. Dat land is woedend over een aanval van de NAVO in het grensgebied tussen de twee landen waardoor 24 Pakistaanse militairen omkwamen.

Rosenthal: commitment
Het belangrijkste dat op de Afghanistantop in Bonn is uitgesproken, is dat de internationale gemeenschap Afghanistan niet in de steek laat, vindt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. "Door alle aanwezige landen is, zonder uitzondering, commitment uitgesproken'', zei de minister. "Het beeld is weggenomen dat we na de transitiefase van 2011 tot 2014 met z'n allen met de rug naar Afghanistan zouden gaan staan.''

Volgens Rosenthal is het de bedoeling dat Afghanistan in 2014 op eigen benen staat, maar dat er dan nog wel ondersteuning wordt geboden. "Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om deskundigheid. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, maatschappelijke en economische ontwikkeling en het opbouwen van een goed functionerende rechtsstaat.''

Gerelateerde artikelen