Nieuws23 jul '12 09:10Aangepast op 23 jul '12 15:39

Derivaten: ook universiteiten zijn erin getrapt

Auteur: Marjan van den Berg

Volgens het FD dreigen universiteiten voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan met rentederivaten. Maar de VU spreekt van "bestendig conservatief financieel beleid".

Het Financieele Dagblad meldt op basis van eigen onderzoek dat ruim de helft van de Nederlandse universiteiten met derivaten werkt. Meestal gebeurt dat om de rente op bestaande leningen vast te zetten.

Maar de Vrije Universiteit en de Universiteit Leiden hebben derivaten afgesloten voor leningen die zij in de toekomst dachten aan te gaan.

Alleen al de Vrije Universiteit zou rentecontracten hebben afgesloten die voor 80 miljoen euro in het rood staan. De Universiteit Leiden verliest volgens de krant al 3 jaar lang ruim 1 miljoen euro per jaar.

Afkopen
Toch is er bij de VU geen probleem, zegt manager planning & control Peter Wemmenhove: "Bij die 80 miljoen, zoals in het FD wordt geplaatst, is wat ons betreft geen sprake van een verlies. Het zou een verlies zijn, als wij die contracten zouden moeten afkopen. Daarvoor is op dit moment geen aanleiding."

Volgens Wemmenhove is er dan ook sprake van een theoretische situatie.

Risicomanagement
De VU schafte de derivaten aan met het oog op een groot renovatieplan. Hierbij is een investering gemoeid van ongeveer 750 miljoen euro. "Dat kan de VU niet zonder vreemd vermogen. En om de toekomstige renterisico's af te dempen, zijn uit het oogpunt van risicomanagement en conservatief financieel beleid rente-swaps gesloten."

Volgens Wemmenhove is er geen sprake van speculatie, maar juist van een "bestendig conservatief financieel beleid".

De Inspectie van het Onderwijs is een onderzoek gestart naar derivaten bij universiteiten en hogescholen. Eerder dit jaar belandde woningcorporatie Vestia dankzij derivatencontracten op de rand van een faillissement.

Gerelateerde artikelen