Nieuws18 jan '13 23:34

Ook omstreden 'maagchirurg' zocht heil in Heilbronn

Auteur: Thijs Baas

De omstreden Nederlandse arts Nick Reijnen heeft bij twee ziekenhuizen in de buurt van de Duitse stad Heilbronn gewerkt.

De chirurg die bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen enkele sterfgevallen van patiënten op zijn geweten zou hebben, vond onder meer onderdak bij een kliniek die behoort tot dezelfde organisatie als de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Daar bleek onlangs de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur te werken.

Beide ziekenhuizen, het Hohenlohe Krankenhaus in Öhringen en de SLK-Klinik in Brackenheim, bevestigen dat tegenover de krant Heilbronner Stimme. Reijnen zou, net als Jansen Steur, door een uitzendbureau bij de klinieken zijn geplaatst.

Personeelstekort
Reijnen werkte in november 2009 in Öhringen. Het ziekenhuis daar wilde met de arts korte tijd een personeelstekort opvangen. Het is niet bekend of hij toen in de operatiekamer is geweest. Van juli tot november 2010 was de arts aan de slag in Brackenheim.

Na anonieme tips over het verleden van de arts verbrak dat ziekenhuis de samenwerking. Vorig jaar was Reijnen ontslagen bij het St Georg Krankenhaus in Bad Fredeburg. Ook Jansen Steur heeft daar gewerkt.

Maagverkleining
In 2008 en 2009 stierven zeker vijf en mogelijk zeven mensen bij wie deze arts in Emmen een maagverkleiningsoperatie had uitgevoerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet hem schrappen uit het zogeheten BIG-register, het register voor medisch personeel. Daardoor mag hij niet meer in Nederland werken, maar nog wel in het buitenland. Dat gold ook voor Jansen Steur.

In 2002 overleed een patiënt van hem in het Duitse Leer. Reijnen had een doek in de buik achtergelaten. Hij werd veroordeeld tot een boete van 12.600 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen