Nieuws22 aug '12 11:12

Breivik werkt aan autobiografie

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik werkt in zijn cel aan een autobiografie. Daarin zal hij volgens zijn advocaat onthullen wat hij niet heeft verteld aan de politie en tijdens zijn proces.

Wat tijdens het proces bijvoorbeeld onopgehelderd bleef, is een reis die Breivik in 2002 naar Liberia zou hebben gemaakt. Daar zou hij een ontmoeting hebben gehad met een Servische oorlogsmisdadiger. Die zou banden hebben met tempelridders, de geheime organisatie waarvan Breivik zegt lid te zijn.

Justitie is er nooit achtergekomen wie die Serviër is. In zijn boek zal Breivik een tip van de sluier oplichten, zegt zijn advocaat.

Uitspraak op 24 augustus
De rechtbank in Oslo doet op 24 augustus uitspraak in de zaak tegen Anders Breivik, die terechtstaat voor terrorisme en moord op 77 mensen. De meesten van hen kwamen om op het eiland Utøya. Bij de aanslag op een regeringsgebouw in Oslo kwamen vlak daarvoor acht mensen om het leven.

Dat Breivik ooit nog vrijkomt lijkt uitgesloten. Als iemand in Noorwegen na het uitzitten van een straf nog altijd een gevaar is voor de samenleving, mag hij achter slot en grendel blijven.

Gerelateerde artikelen