Nieuws14 mrt '12 10:59

Advies voor startende ondernemers

Auteur: Anne-Marieke Baanders

Startende ondernemers kregen afgelopen donderdag deskundig advies van een expertpanel tijdens het FD Starterscafé in Dauphine. De grote vraag tijdens dit evenement was: hoe ga ik om met tegenslag?

Als jonge ondernemer kom je vaak voor moeilijke keuzes te staan. Tijdens het FD Starterscafé spraken drie topondernemers over hun ervaringen. Het expertpanel bestaande uit Ali Niknam, Daniëlle Kleyheeg en Marcel Boersma vertelden hoe zij met vallen en opstaan hun onderneming succesvol hebben gemaakt.

Sprekers

Ali Niknam, oprichter van TransIP en auteur van het boek 'Ondernemers hebben nooit geluk', gaat juist harder lopen van tegenslag. Niknam: 'De enige taak die je als ondernemer hebt, is het ontlopen van je zwakke kanten.
'Ondernemen is als het verbouwen van een huis. Het valt achteraf altijd tegen, maar je bent er nou eenmaal mee begonnen, dus zet je door. 
Maar uiteindelijk gaat het om het doen. Fietsen leer je ook niet uit een boek.' Twijfel je of je wel moet gaan verbouwen, begin er dan ook niet aan.'

Daniëlle Kleyheeg, oprichter i4talent. Vertelde over haar grootste valkuilen, ze kijkt nu kritischer of de mensen die zij aanneemt de vrije rol die zij ze geeft echt wel aan kunnen.
'Jij bent het bedrijf, je bent altijd op jezelf aangewezen. Als het mis gaat is er niemand die je opvangt,' aldus Kleyheeg.

Marcel Broersma, oprichter Peak Value, is er van overtuigt dat je ook té ondernemend kan zijn. 'Soms moet je jezelf tot rust manen en je ambitie in de koelkast zetten,' zegt Broersma. Hij nam vrijwel direct na het starten van zijn bedrijf een coach onder de arm.

Broersma: 'Of het nou een coach, een commissaris of een goede vriend is, een klankbord is essentieel voor het opbouwen van een onderneming. Ik doe alles samen met anderen.'

Dit artikel is deels overgenomen van de FD-website Young Entrepreneur. Lees hier meer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen