Ondernemers verdwijnen uit de Tweede Kamer
Het ondernemerschap verdwijnt vrijwel helemaal uit de Tweede Kamer. Het aantal ondernemers dat op een verkiesbare plek staat voor de verkiezingen op 12 september is op één hand te tellen, zo schrijft het FD.
Dan hebben we het niet over het aantal ondernemers per partij, maar over alle partijen samen. In totaal zijn er zes kanshebbers op een zetel, dat is gemiddeld minder dan één ondernemer per partij. Kanshebbers zijn Erik Ziengs (VVD), Jaco Geurts (CDA), Jacques Monasch (PvdA) en de VVD'ers Ard van der Steur en René Leegte.
Onzekerheid
Hoe rijmen de politieke partijen dit beperkte aantal met hun motto dat ze meer oog willen hebben voor het MKB? Collega Laurens Berentsen van het Financieele Dagblad: "Ze zeggen dat het toch vrij lastig is om zelfstandige ondernemers te interesseren om de politiek in te gaan. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dát ze een eigen bedrijf hebben. Het is nogal een stap afscheid te nemen van je bedrijf en daarvoor een onzekere politieke carrière te beginnen."
Trage besluiten
Een nog groter obstakel is het cultuurverschil, vertelt Berentsen. "Kijk, een ondernemer is gewend is om 's ochtends een besluit te nemen en dat dan 's middags uit te voeren. In de politiek kan er over het nemen van een besluit wel eens jaren heen gaan. En dat moet het vervolgens nog uitgevoerd worden. Ondernemers hebben het geduld niet om dat soort lange termijnen 'uit te zitten'."
Of mensen die bij een grote organisaties, waar wat meer 'politiek' wordt bedreven, geschikter zijn om de politiek in te gaan? Berentsen: "Die zijn meer door de wol geverfd natuurlijk. Maar ik denk dat ook bij grotere bedrijven geldt dat besluitvorming toch wat vlotter gaat dan in de politiek. Van de andere kant het is het ook wel weer begrijpelijk natuurlijk. In de politiek heb je met verschillende belangen te maken. Je moet democratische afwegingen maken, zorgvuldigheid is belangrijk: het ligt dus ook in de rede dat het wat langer duurt, maar dat is niet besteed aan de gemiddelde ondernemer."
Ondernemer als volksvertegenwoordiger
Een van de ondernemers die zeker niet terugkeert, is CDA'er Ger Koopmans. Dat spijt hem, want hij vindt dat ondernemers in de Kamer horen, zei hij woensdag op BNR. "In algemene zin denk ik dat de Tweede Kamer een volksvertegenwoordiging moet zijn. Ondernemers horen daar zeker bij en vandaag de dag zeker ook zzp'ers. Die zijn heel belangrijk."
Koopmans: "Ik denk dat het heel goed is dat de volksvertegenwoordiging bestaat uit mensen die daadwerkelijk ondernemer zijn of zijn geweest. En tegelijkertijd is het van groot belang dat je er mensen hebt zitten die heel goed weten hoe de politiek functioneert en daarin een goed volksvertegenwoordiger kunnen zijn."
Ineke Dezentjé Hamming zat zelf tot november in de Tweede Kamer en vertegenwoordigt nu ondernemers in de technologische industrie als voorzitter van FME-CWM. Zij zegt het op BNR te betreuren dat weinig ondernemers de Kamer in stromen. "Ik vind dat geen goeie zaak. Je ziet dat het leger van ambtenaren, leraren en vakbonsdsbesturen de overhand neemt en dat vind ik ontzettend jammer."