Nieuws28 mei '13 18:46

Toekomst De Kuip in handen van Rotterdamse gemeenteraad

Auteur: Harmen Simon Teunis

De directie van voetbalstadion De Kuip en voetbalclub Feyenoord willen een nieuwe Kuip. Stichting Red de Kuip presenteerde vandaag haar alternatief aan de gemeenteraad. De plannen zijn dus binnen en de gemeente is aan zet.

Stichting Red de Kuip wil dat het stadion wordt gerenoveerd. Dat is volgens hen goedkoper en beter dan een nieuw stadion. Verslaggever Jeroen Stans legt uit dat de initiatiefnemers achter het renovatieplan, het sentiment in ieder geval mee hebben. "Het overgrote deel van de Feyenoord-supporters en de Rotterdammers in het algemeen, is voor behoud. Een grote groep wil dat de Kuip behouden blijft voor Feyenoord en Rotterdam. En daar spelen de initiatiefnemers ook op in. Ze noemen het beeldbepalend voor Rotterdam."

Een zakelijk argument van de initiatiefnemers is dat verbouwen veel goedkoper is dan het bouwen van een nieuw stadion. Zij hebben ook een bouwbedrijf, Besix, achter zich geschaard gekregen. Samen hebben zij berekend dat de Kuip kan worden gerenoveerd voor 117 miljoen euro. Een groot verschil met de plannen van de stadiondirectie en Feyenoord. Stans: "Het kostenplaatje bij die plannen is 362 miljoen euro. En dat is een groot verschil."

Plannen nieuwe stadion

Feyenoord 2013 Trailer from Nieuwe Stadion on Vimeo.

Voor een renovatie van 117 miljoen euro krijgt de Kuip een flinke facelift, legt Stans uit. "Er komt een derde ring bovenop, die wordt los van de Kuip gebouwd. Dus het stadion zelf wordt niet verzwaard maar er komt een kap overheen. Er komt geen schuifdak overheen. Er komt plaats voor 63.000 toeschouwers. En al die verbouwingen kunnen plaats vinden tijdens het seizoen zelf. Ze hebben ongeveer anderhalf jaar nodig. Maar in die tijd kan Feyenoord gewoon spelen, met behoud van inkomsten."

Plannen Red de Kuip

De grote 'maar' bij de plannen van Red de Kuip is dat de initiatiefnemers er helemaal niet over gaan, zegt Stans. De belangrijke vraag waar een antwoord op moet komen is of er een nieuw stadion komt of dat het huidige stadion verbouwd wordt. En die vraag, legt hij uit, ligt vooral bij de stadiondirectie, de club en de gemeente. Red de Kuip is geen eigenaar van het stadion en is om die reden ook geen enkele partij in deze discussie. Dat weet ook initiatiefnemer Erwin Eekelaar: "Dat wisten we vanaf het begin. We doen dit voor Feyenoord en willen de club verder helpen. We denken dat nieuwbouw niet de juist optie is. We hebben een plan b klaarliggen voor Feyenoord. Als de gemeenteraad, en dat hopen wij, nee zegt tegen de nieuwbouw hebben wij dat alternatief klaar liggen om gelijk verder te gaan."

Financiers nodig
Voor het plan van Red de Kuip is ook geld nodig. En hoewel dat aanzienlijk minder is dan het bedrag dat nodig is voor nieuwbouw, moet dat toch ook opgehoest worden. En waar dat geld vandaan moet komen is ook de vraag bij Besix, de bouwer die zich achter deze renovatie heeft geschaard. Want daar is nog geen duidelijkheid over, zegt Henk Post van Besix. Hij wil de financiers die zich achter het plan van nieuwbouw scharen, ook aanschuiven als de gemeenteraad haar voorkeur uitspreekt voor de renovatieplannen. "Stap naar ons over en ga met ons mee. En dan moet volgens mij een plan wat 117 miljoen kost, makkelijker te financieren is dan een plan dat 365 miljoen euro kost. Ik zou zeggen: financiers kom op deze kant op. Maar we dan nog zijn we er niet mee rond."

Tijdens de presentatie van de plannen hield de gemeenteraad nog wel heel erg de kaarten tegen de borst, zegt verslaggever Jeroen Stans. "Er werd een beetje doorgevraagd op de financiële onderbouwing. En uiteindelijk zei toen de initiatiefnemer iets meer. Namelijk dat de garantie die dan gevraagd wordt van de gemeente ongeveer 32 miljoen euro zou bedragen."

Meer duidelijkheid rond 11 juli
Rond 11 juli moet er meer duidelijkheid komen, legt Stans uit. "Op dit moment vindt er een second opinion plaats van alle plannen die er nu liggen. Het wachten is nu op die doorrekening en second opinion van alle plannen die er liggen voor al dan niet een nieuwe Kuip. Daarna, rond 11 juli, is naar verwachting de laatste vergadering voor het zomerreces. En dan zal de gemeente een besluit nemen. Dan weten we of er nieuwe Kuip komt of er wordt gerenoveerd. En als dat wordt besloten is dit mogelijk een van de opties."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen